`

Változtak a húskészítményekre és a sütőipari termékekre vonatkozó előírások a Magyar Élelmiszerkönyvben azért, hogy a magyar fogyasztók az eddiginél is jobb minőségű élelmiszerekhez juthassanak.

 


A hagyomány tisztelete és a minőségi élelmiszer-előállítás feltételeinek biztosítása a célja a Magyar Élelmiszerkönyv (MÉK) folyamatos módosításának. A közelmúltban két olyan jelentős változtatás történt, amelyek pozitívan befolyásolják majd ételeink minőségét: hosszas előkészítés után változtak a húskészítményekre és a sütőipari termékekre vonatkozó előírások.


Gazdagabb hústartalom


Mint Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a részleteket ismertető szeptember 27-i sajtótájékoztatóján elmondta, az 1976-ban egy törvénnyel létrehozott, jelen, háromrészes formájában – kötelezően betartandó előírások, irányelvek és élelmiszervizsgálati módszerek – 1995 óta létező MÉK tartalmának folyamatos alakításának célja, hogy a magyar fogyasztók az eddiginél is jobb minőségű élelmiszerekhez juthassanak. A könyvben meghatározott feltételek egyfelől garanciát jelentenek a vásárlóknak, hogy csak kiváló magyar áruk kerülhetnek az üzletek polcaira, másfelől „igazodási pont” azoknak élelmiszergyártóknak is, akik nem elégszenek meg a minimális elvárások teljesítésével.


Az államtitkár szerint a MÉK legutóbbi módosítása alapján nem csak a húskészítmények minőség javul, de nő a termékek hústartalma is. Így például a virsli és a párizsi esetében 40-ről 51 százalékra, a szafaládénál és a krinolinnál szintén 40-ről 55 százalék emelkedett a hústartalom alsó határa. Változott a mechanikailag lefejtett (msm) húst tartalmazható termékek köre: például ilyet érlelt kolbászhoz, szalámihoz használni ezentúl tilos. Egyes termékcsoportokban, termékekben felhasználható az msm is legfeljebb tíz százalék mennyiségig, de azt a termék címkéjén az összetevők között külön jelölni kell.
Emellett csökken a termékek megengedett legmagasabb sótartalma is, például a pácolt, nyers sonkáknál fokozatosan öt, a főtt sonkáknál pedig 3,5 százalékra. Csökken a zsír- és víztartalom, és több termékcsoportnál növekedett az elvárt legkisebb fehérjetartalom. További jelentős változás, hogy a húskészítmények, előkészített húsok jelölésénél azt az állatfajt (sertés, marha, borjú, csirke, pulyka, kacsa, liba) kell feltüntetni, amelyet legalább 70 százalékban tartalmaz az adott termék.
A húskészítményekkel kapcsolatos előírásokat egyéves átmeneti időszak után, 2017. júliustól kell kötelezően alkalmazni.


A rozskenyér legyen több rozs


Zsigó Róbert megjegyezte, sütőipari termékek esetében, ami eddig irányelv volt, az átkerül a kötelező érvényű előírások közé. Ezek megjelenése idén októberben várható, ezt követően további hat hónap áll az előállítók rendelkezésére ahhoz, hogy megfeleljenek az új szabályoknak.
A piaci igényeket és szokásokat követve az új előírás a kenyerekre, a péksüteményekre, a pékárukra és a zsemlemorzsára határoz meg szabályokat. A termékcsoportokon belül felsorolja a védett elnevezésű termékeket, például a mákos kalácsot, a császárzsemlét, a fonott kalácsot, az óriás kiflit, a rongyos kiflit, a leveles pogácsát. Ezek a megnevezések kizárólag akkor használhatók, amennyiben a termékek megfelelnek az élelmiszerkönyvben rögzített követelményeknek. Az új előírás 15 fajta kenyér összetételét szabályozza, az összetevők közé bekerültek az álgabonák (hajdina, amaránt), amely alapanyagok egyre fontosabb részét képezik az egészségtudatos vásárlók étrendjének a magas vitamin-, fehérje- és élelmirost-tartalmuk miatt.
A lisztkeverékből készített kenyereknél az élelmiszerkönyv meghatározza a keveréket képező lisztek pontos arányát, így például a rozskenyér 60 százalékának rozslisztnek kell lennie, amelyhez maximálisan 40 százalék búzaliszt használható fel. A rozsos kenyér esetében a rozsliszt legalább 30 százalék, míg a búzaőrlemény legfeljebb 70 százalék lehet.


A rendelet számos új kenyérfajta szabályozásával gazdagodott, amelyek rögzítik az összetételt, az érzékszervi tulajdonságokat, a megjelenést, a kémiai paramétereket. Ezek az új termékek az egészséges táplálkozás igényeinek megfelelő összetételű termékek, közöttük a graham-, a teljes kiőrlésű, a tönkölybúza-, a kukoricás, a búza-, a rozsos kenyér vagy a rozskenyér. A Magyar Élelmiszerkönyv emelt szintű szabályozása rögzíti a kézműves élelmiszerek jellemzőit, ezen belül pedig a kézműves sütőipari termékek jellemzőit is. Ez alapján akár hagyományos módon, liszt, víz, kovász és só hozzáadásával is készülhet minőségi péktermék. Ezzel teljessé válik a sütőipari termékek szabályozása.
Az új előírás csökkenti a kenyerek maximális sótartalmát is, ezzel is elősegíthetik az egészségesebb élelmiszer-kínálatot. 2016-ban ugyan még nem lép hatályba a só csökkentésére vonatkozó szabályok második lépcsője, azonban az élelmiszer-gyártóknak lehetőségük van arra, hogy azt önkéntesen megtegyék már 2018. január előtt.


A változásokat szeretnék minél jobban megismertetni a fogyasztókkal is, ezért – mint azt Zsigó Róbert elárulta – a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és az Agrármarketing Centrum átfogó kampányt indít a közeljövőben.


A MÉK részletes tartalma itt elérhető.

 

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám