Négy nap, 23 település, 72 halárusító, valamint több mint 200 kg lefoglalt hal és haltermék – ezek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálat Balaton-parti akciójának fő mutatói.
A Nébih szervezésében augusztus végén tartott halászati ellenőrzés célja a balatoni vendéglátóegységekben kapható halak és haltermékek nyomon követhetőségének ellenőrzése volt. Az akcióban a hivatal szakemberei mellett a kormányhivatalok munkatársai vettek részt.
A négynapos akció során az ellenőrök 23 Balaton-parti településen összesen 72 vendéglátóegységet, halsütödét vizsgáltak. A szakemberek 14 esetben összesen 205 kg halat vagy halterméket foglaltak le, illetve semmisítettek meg. A legnagyobb forgalomból kivont tétel mintegy 20 kg harcsafilé volt, de ártalmatlanítottak pontyot, pisztrángot, süllőt, keszeget, hekket és halbelsőséget is. Az ellenőrök olyan állapotú fagyasztott halat is találtak, melynek fajtáját már meg sem lehetett állapítani.
Több esetben higiéniai hiányosságokat is tapasztaltak az ellenőrök, a kapcsolódó vizsgálatokat az illetékes kormányhivatalok folytatják le. Egy strandi halsütöde esetében több mint 71 kg nem megfelelően tárolt, bűzlő halat és halterméket (afrikai harcsa, cápaharcsa filé, harcsa filé, ponty, keszeg, pisztráng és süllő) találtak a halőrök, a termékeket kivonták a forgalomból.
(Forrás: Nébih)