A szakminiszter szerint a magyar agrárium a 2017-es költségvetés fő nyertese, az élelmiszergazdaság és a mezőgazdaság egyaránt több lehetőséghez jut az általános forgalmi adó mérséklésével.
A baromfihús, a tej, a tojás és az éttermi vendéglátás áfájának jövő évtől tervezett csökkentése következtében egy családnál évi 35-40 ezer forinttal marad több pénz. Az érintett termékek ára is változni fog, a tárca számításai szerint átlagosan több mint 10 százalékos fogyasztói árcsökkentésre lehet számítani – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a korábbi kormánydöntés témájában tartott szerdai sajtótájékoztatóján. Hozzátette, idén ez mintegy 59 milliárd forint megtakarítást jelent az élelmiszergazdaságban, 2017-ben pedig várhatóan 100 milliárd forintot, bár a részletszabályok kidolgozása még folyamatban van.
Következetes lépések
Ahogy mondta, a magyar agrárium a 2017-es költségvetés fő nyertese, az élelmiszergazdaság, a mezőgazdaság egyaránt több lehetőséghez jut az általános forgalmi adó 27-ről 5 százalékra való mérséklésével, az emberek többet tudnak vásárolni, nő a fogyasztás, és visszaszorul a feketegazdaság. A változás a tejágazatnál 21 milliárd, a tojáságazatnál 10,5 milliárd, a baromfihús-ágazatnál pedig 19 milliárd forint megtakarítást eredményez. Az éttermi szolgáltatások forgalmi adójának 27-ról 18 százalékra csökkentése az első évben 8,5 milliárd forint megtakarítást jelent.
– A lépéssel mindenki jól jár, a gazdák, a családok, és a vendéglátók egyaránt – jegyezte meg Fazekas Sándor. – A magyar mezőgazdaság jól teljesít, az elmúlt öt év alatt az ágazat kibocsátása 40 százalékkal nőtt. A mostani döntéssorozat illeszkedik a korábbi tendenciába, a mezőgazdaságban több áfacsökkentés valósult meg az elmúlt években: idén a sertés tőkehúsé változott 27 százalékról 5 százalékra, korábban az élő- és félsertésé. Ez már rövid idő alatt jelentős eredményt hozott, az árakban 17 százalékos csökkenést eredményezett, és 25 milliárd forint megtakarítást hozott a családoknak.
NAK: a bevételkiesés ellensúlyozható
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara már évek óta szorgalmazta az élelmiszerek áfájának mérséklését, ezért üdvözölte és a gazdaságfehérítés irányába tett meghatározó lépésként értékelte a kormány határozatát. A kamara korábbi számításai szerint – amelyben ütemezett adócsökkentést javasolt – bár a központi költségvetésből hiányoznának ezek a tételek, ugyanakkor a kiesést jelentős mértékben ellensúlyozná a megnövekvő keresletből származó több adóbevétel és az érintett ágazatokra gyakorolt kedvező hatás. A NAK szerint az áfacsökkentéssel ugyanis jelentős mértékben visszaszorítható a feketegazdaság, megteremthetők a tisztességes piaci verseny alapjai, és megerősíthetők a legálisan működő hazai termelők, feldolgozók.
A pékárukra is?
Látva a kormányzati intézkedést, a Magyar Pékszövetség azt kéri, hogy kenyérre és a pékárura is a kedvezményes áfakulcs vonatkozzon, mivel álláspontjuk szerint az alapvető élelmiszerek rangsorában a legelső helyen a kenyér szerepel. A szövetség több mint két éve már kezdeményezte a különböző minisztériumoknál a sütőipari termékek adókulcsának megváltoztatását. Úgy vélik, az alacsonyabb áfa a fogyasztás növekedésére is hatással lenne, ezzel párhuzamosan a termelés is növekedne az ágazatban.
(forrás: MTI/NAK) (fotó: Kormany.hu/FM)