Hús-, baromfiipar

Magyarország már 2018 végén túlteljesítette a 2014-2020-as európai uniós költségvetési ciklusra tervezett 300 milliárd forintos élelmiszeripari fejlesztést - mondta az agrárminiszter Gödöllőn, ahol részt vett a Pap Kolbászműhely átadó ünnepségén.


Nagy István hangsúlyozta, hogy a magyar élelmiszeripar nemzetgazdasági szempontból meghatározó ágazat, amely 4500 vállalkozással, 33 szakágazatban közel 90 ezer alkalmazottal gyárt élelmiszert. A miniszter elmondta, hogy a Pap Kolbászműhely 325 millió forintos beruházást hajtott végre, amiből több mint 103 millió forint az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap fejlesztési támogatása a Széchenyi 2020 program keretében, és 14 új munkahely is létesült. Hozzátette, hogy a 280 tonna késztermék előállításából származó, a jövő évre tervezett 550 millió forintos árbevétel előrevetíti a Pap Kolbászműhely sikerét. (A társaság kolbászt és szalámit gyárt, hagyományos eljárással sertés, szürkemarha és szarvas alapanyagból.) A tárcavezető beszélt arról, hogy a húsfeldolgozás, tartósítás szakágazat részesedése az élelmiszeripar teljes árbevételéből meghaladja a 11 százalékot.

Nagy István elmondta, hogy a Vidékfejlesztési Programon belül meghirdetett mezőgazdasági termékek értéknövelése és erőforrás-hatékonyságának elősegítése a feldolgozásban című pályázati felhívás forrásaiból eddig 598 kérelem részesült támogatásban, összesen 110 milliárd forint összegben, amelyből eddig a kifizetés mértéke meghaladta a 21 milliárd forintot.


(MTI)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei