Gabona- és édességipar

Csak magas minőségű bioélelmiszereket lehet majd piacra dobni az EU-ban az Európai Parlament által ma elfogadott szabályok nyomán.


A bioélelmiszerek és címkézésük új rendszerével kapcsolatos, az EP és a tagállamok közötti tavaly júniusban létrejött megállapodást szentesítette ma 466 szavazattal 124 ellenében 50 tartózkodás mellett a parlament.

Az elfogadott rendelkezés alapján a termelési lánc minden pontját évente legalább egyszer ellenőrizni kell. Továbbá az importáruknak mindenben meg kell felelniük az EU-s szabványoknak. Lehetséges lesz egyszerre hagyományos és biotermékeket előállítani, ha jól elkülönítik a kettőt egymástól. A kistermelőknek pedig lehetőségük nyílik arra, hogy csoportos tanúsítványt szerezzenek. A termelőknek, ha nem akarják elveszíteni a biominősítést, új megelőző intézkedések révén kell gondoskodniuk arról, hogy áruikba ne kerüljön kémiai növényvédő szer vagy műtrágya.
– Az új jogszabály világosabb és stabilabb szabályokat kínál a fogyasztók és termelők számára, javítja az élelmiszerek minőségét és megerősíti a bioélelmiszerek piacát – mondta Martin Häusling német EP-képviselő.

Az elfogadott szöveget az Európai Tanácsnak is jóvá kell hagynia, mielőtt 2021. január elsején életbe lép. Négy évvel később pedig az Európai Bizottság megvizsgálja, mennyire hatékony a szennyezés elleni védelem és szükség szerint módosíthat a jogszabályon.


(forrás: EP)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei