`

2018. április 16-19. között tizennégy ország részvételével zajló tanácskozás házigazdája a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A budapesti workshop központi témája az élelmiszerlánc biztonságosabbá tétele a lakossággal való jobb kapcsolattartás és a háztartások életét segítő technikai innovációk révén.


Bár az élelmiszeripari termékek évről évre egyre biztonságosabbak, a szigorúbb szabályozás és a fejlődő technológia ellenére sem csökken az élelmiszer-eredetű megbetegedések száma. Ennek legfőbb oka a fogyasztók figyelmetlensége, a tudatosság, esetenként pedig a tudás hiánya. Az Európai Unióban az összes élelmiszerbiztonsági esemény száma évente körülbelül 23 millió, amelyből mintegy 5000 megbetegedés halálos kimenetelű. A szakemberek becslései szerint ezeknek csaknem a fele vagy akár 70-80 százaléka is megelőzhető lenne.

Az Európai Unió Horizont 2020 keretprogramjának támogatásával 2017 májusában létrejött SafeConsumE elnevezésű kutatási együttműködés fő célkitűzése, hogy mérhető javulást érjen el az élelmiszer-eredetű megbetegedéseknél. A tizennégy ország közreműködésével zajló programot a norvég Nofima kutatóintézet koordinálja. Magyarországot a NÉBIH mellett a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Kara és az Állatorvostudományi Egyetem képviseli a konzorciumban.

A program 2018-as nemzetközi szakmai konferenciájának házigazdája a NÉBIH.
– A SafeConsumE projekt lehetőséget nyújt a hatóságok munkájának eredményesebbé tételére az új, tudományosan megalapozott kockázatkezelési és kockázatkommunikációs eszközök és stratégiák kidolgozásával, amelyre szükség van, mert a hagyományos eszközök folyamatosan veszítenek hatékonyságukból – mondta az április 16-19. közötti zajló rendezvényt megnyitva Bognár Lajos országos főállatorvos, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár.

– A konyháinkban jelen lévő, akár az életünket is veszélyeztető mikrobákkal szemben a jövőben csak megfelelő tudás és eszközök birtokában vehetjük fel a kesztyűt. A SafeConsumE projekt olyan stratégiák kidolgozására törekszik, amely által a társadalom kezelni tudja az egyre nagyobb fenyegetést jelentő élelmiszerlánc-biztonsági kihívásokat, mint például az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok visszaszorítását – tette hozzá a konzorcium koordinátora, a Nofima intézet kutatója, Solveig Langsrud. – A magyar résztvevők nélkül nem valósulhatna meg a projekt legfőbb célja, vagyis az élelmiszer-eredetű megbetegedések számának csökkentése Európában.

A szakmai tanácskozás központi témái: a hatóságok élelmiszerbiztonsági kockázatkommunikációjának új irányai, a gyermekkori élelmiszerbiztonsági oktatás szerepe, a háztartások élelmiszerbiztonsági gyakorlatainak elemzése, továbbá az élelmiszerbiztonságot elősegítő technikai innovációk. Az aktuális házigazdai szerepvállaláson túl – a 32 intézményből álló konzorcium felkérésére – a NÉBIH látja el a SafeConsumE hatósági kockázatkommunikációs munkacsoportjának vezetését is.


(forrás: NÉBIH)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám