Strandokon, fesztiválokon, fagyizókban, zöldségeseknél is ellenőriznek a Nébih és a kormányhivatalok szakemberei. Emellett folytatódik a nem magyar UHT-tejek szigorú vizsgálata.
A korábbi évek gyakorlatát követve az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár idén is elrendelte a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést.
Július 1. és augusztus 31. között a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a megyei kormányhivatalok szakemberei közösen ellenőriznek. Ebben az időszakban a nyári szezonális ellenőrzés célterületei a szezonálisan üzemelő, illetve idegenforgalmi szempontból frekventált helyeken, strandokon működő kereskedelmi és vendéglátó létesítmények, a nagy tömegeket megmozgató rendezvények, fesztiválok, vásárok, fagylalt-előállítással és -forgalmazással foglalkozó cégek, utcai vendéglátó egységek, büfékocsik és mozgó vendéglátók.
Folytatódik a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács valamint a tejtermelők és -feldolgozók képviselőinek többszöri jelzése alapján áprilisban elrendelt nem magyar előállítású, alacsony áron értékesített külföldi UHT tejekre irányuló célellenőrzés is.
A Nébih által koordinált akcióban az ellenőrök kiemelt figyelemmel vizsgálják a tejek mellett a fagylaltokat, az előre csomagolt, fűszerezett, előkészített baromfitermékeket, a nyáron is népszerű halételeket, a sütőolajokat, a szezonális zöldségeket, gyümölcsöket, valamint kistermelői élelmiszereket is.
A hatósági szakemberek által vett mintákat minden esetben a Nébih nemzeti referencia laboratóriumaiban vizsgálják.
(forrás: Nébih)