Gabona- és édességipar

Nyolc tonna ismeretlen eredetű káposztát és 450 kiló baktériumos rothadással fertőzött lengyel származású burgonyát találtak Heves megyében, mindkét tételt megsemmisítették – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Bár a tavaszi kiemelt ellenőrzés lezárult, az utak menti mélységi ellenőrzések továbbra is tartanak. A Heves megyei ellenőrök az M3-as autópályán megállított teherautóban bukkantak rá arra a nyolc tonna káposztára, amelynek sem a jelölése, sem a kísérő dokumentumai nem voltak rendben.

 

A nem megfelelően jelölt termék ismeretlen eredetű élelmiszernek minősül, ezért komoly élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent. A nyolc tonna káposztát egy komposztáló üzemben megsemmisítették.

Fertőzött burgonya

A fertőzött burgonyát egy egri forgalmazónál találták, aki nem tudta igazolni a lengyel származású burgonya gyűrűs rothadástól való mentességét. A Nébih laboratóriuma a lefoglalt burgonyában kimutatta a fertőzést okozó baktériumot, a tételt égetéssel megsemmisítették.

A Nébih arra is felhívja a figyelmet, hogy az elmúlt években mintegy másfél tucat, lengyel származású burgonya tételnél mutatták ki a gyűrűsrothadás fertőzést, ezek egyike sem rendelkezett megfelelő igazolással (CMS). Ezért a Nébih kezdeményezte a Földművelésügyi Minisztériumnál, hogy a jövőben a szükséges igazolás nélkül Magyarországra érkező étkezési burgonyát laboratóriumi vizsgálat elvégzése nélkül meg lehessen semmisíteni.

(Forrás: Nébih/MTI, Fotók: Nébih)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok