Jogszabályi összefoglaló

Megjelent a mezőgazdasági és élelmiszer-ellátási láncban a vállalkozások közötti kapcsolatokban előforduló tisztességtelen piaci gyakorlatairól szóló irányelv. Célja, hogy csak azokat a szállítókat védje, amelyek gyenge alkupozíciójuk miatt ilyen védelmet igényelnek.


2019. április 10-én hivatalosan is elfogadták a mezőgazdasági és élelmiszer-ellátási láncban a vállalkozások közötti kapcsolatokban előforduló tisztességtelen piaci gyakorlatairól szóló, hosszú ideje vitatott irányelvet (2019/633 EU irányelv). Az uniós szintű fellépés az élelmiszer-ellátási lánc szereplőinek alapszintű védelmét biztosítja szerte az Európai Unióban a szabályok harmonizálása mellett elsősorban az érvényre juttatásukra vonatkozó közös előírások bevezetése és a végrehajtás terén tett erőfeszítések összehangolása révén.

Az irányelv alapelvei:
-    A gazdálkodók, a gazdálkodói szervezetek és más gyengébb mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek szállítóinak védelme az erősebb vevőkkel szemben
-    16 tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalma
-    A tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok tilalmának végrehajtása az egyes tagállamok hatóságai által és együttműködés a hatóságok között
-    Minimális harmonizáció: a tagállamok az irányelvnél szigorúbb szabályokat írhatnak elő

Az irányelv célja, hogy csak azokat a szállítókat védje, amelyek gyenge alkupozíciójuk miatt ilyen védelmet igényelnek. „Progresszív megközelítést” alkalmaz a forgalom alapján a beszállítók, illetve a vevők alkupozíciója becslésének eszközeként. A progresszív megközelítés védi a szállítót egy gazdaságilag erősebb vevő tisztességtelen kereskedelmi gyakorlataival szemben. A vonatkozó forgalom a kkv-król szóló bizottsági ajánlás (2003/361/EK) kritériumain alapul.

Az irányelv az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetését (2019. április 25.) követő ötödik napon lép hatályba. A tagállamoknak ezt követően két évük lesz arra, hogy a szabályokat átültessék a nemzeti környezetbe, amiket hat hónappal később már hatályba is kell léptetni.

A tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok irányelvvel kapcsolatban az Európai Bizottság kiadott egy hosszabb tájékoztató anyagot, amit pdf itt (642 KB) érhet el.


(NAK/ Polczer Katalin)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei