Jogszabályi összefoglaló

Megjelent a BIZOTTSÁG (EU) 2021/120 VÉGREHAJTÁSI RENDELETE a Brassica rapa L. és a Brassica napus L. növényekből nyert, részben zsírtalanított repcemagpor (EU) 2015/2283 európai parlamenti és tanácsi rendelet szerinti, új élelmiszerként való forgalomba hozatalának engedélyezéséről és az (EU) 2017/2470 bizottsági végrehajtási rendelet módosításáról.

  1. december 31-én az Avena Nordic Grain Oy vállalat kérelmet nyújtott be a Bizottsághoz a Brassica rapa L. és a Brassica napus L. alacsony kultiváraiból nyert, részlegesen zsírtalanított repcemagpor (00) új élelmiszerként az uniós piacon történő forgalomba hozatalára vonatkozóan.

A vizsgálatok után az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság arra a következtetésre jutott, hogy a Brassica rapa L. és a Brassica napus L. alacsony kultiváraiból nyert, részlegesen zsírtalanított repcemagpor a javasolt felhasználási feltételek mellett biztonságos. A Hatóság azonban azt is megállapította, hogy a Brassica rapa L. és a Brassica napus L. növényekből nyert, részben zsírtalanított repcepor allergiás reakciókat válthat ki a mustárra allergiás személyeknél. Kijelenthető, hogy a Brassica rapa L. és a Brassica napus L. alacsony kultiváraiból nyert, részlegesen zsírtalanított repcemagpor:

  • müzliszeletekben, müzliben és hasonló vegyes reggeli gabonapelyhekben,
  • extrudált reggeli gabonatermékekben,
  • snackekben (a chipsek kivételével) és hasonló készítményekben,
  • barna gluténmentes kenyérben és különleges hozzáadott összetevőket tartalmazó kenyérben és zsemlefélékben,
  • sokmagvas kenyérben és zsemlefélékben,
  • húshelyettesítőkben és húsgolyókban való felhasználása, amennyiben a Brassica rapa és a Brassica napus L. növényekből nyert, részben zsírtalanított repcemagport tartalmazó élelmiszerek megfelelő címkézésével elkerülhetővé teszik az ilyen élelmiszerek mustárra allergiás személyek általi fogyasztását, megfelel az (EU) 2015/2283 rendelet 12. cikkének (1) bekezdésében foglalt engedélyezési követelményeknek.

A rendelet értelmében a Brassica rapa L. és a Brassica napus L. növényekből nyert, részben zsírtalanított repcemagport fel kell venni az engedélyezett új élelmiszereknek az (EU) 2017/2470 végrehajtási rendelettel létrehozott uniós jegyzékébe.

A rendelet az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetését (2021. február 2.) követő huszadik napon lép hatályba.

 

(NAK/Szőke Rita)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Egységes kérelem

Őstermelői adózás kalkulátor

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei