Jogszabályi összefoglaló

2016. évi LXVIII. törvény 2021. január 1-i formájához kapcsolódóan annak változásait a végrehajtási rendelet is követte az alábbiak szerint.


Az adófizetési kötelezettség alóli mentesülés igazolása – az eddigieken túl – történhet a harmadik országba történő kiszállítás esetén az Európai Unió vámterületéről történt kilépésről az uniós számítógépes rendszerben alkalmazott elektronikus okmány, valamint a tagállamba kiszállítás esetén a termék címzett által történő átvételéről szóló dokumentummal.

Változtak a közlekedéshez kapcsolódó visszaigénylések körülményei is. Többek között szállítmányozó jármű üzembentartója a gázolaj adózottan történt beszerzését a beszerzés helye és időpontja szerint is részletező, a kereskedelmi jármű forgalmi rendszámát is tartalmazó, az üzemanyagkártya kibocsátója által kiállított számla, valamint az üzemanyagkártya használatára vonatkozó szerződés birtokában veheti igénybe. Telephelyen rendszeresített üzemanyagtárolóból történő vételezés esetén a tankolás dátumát, a tankolt üzemanyag mennyiségét és a forgalmi rendszámot tartalmazó kimutatás, valamint a telephely használati jogcímének megállapítására alkalmas okirat használható alapbizonylatként.

Új elem, hogy a tárgyévben előállítani tervezett magánfőzött párlat előállításához a magánfőzőnek az előállítást megelőzően bejelentés kell tenni az állami adó- és vámhatósághoz. Ezzel összefüggésben már megjelent a NAV magánfőzéshez kapcsolódó útmutatója.

A módosítás részleteit tartalmazó 23/2020. (XII. 30.) PM rendelet a 2020. évi 259-es Magyar Közlönyben jelent meg.


NAK/Pető Krisztina

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Őstermelői adózás kalkulátor

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei