Jogszabályi összefoglaló

2020. augusztus 22-ével hatályba léptek a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény módosításai, amelyek jelentősen bővítik a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzési lehetőségeit.


A módosított törvényben az első szembetűnő változás, hogy bekerült a törvénybe az „online felület”, az „ellátási lánc” és a „gazdasági szervezet” meghatározása.

A 45/A. § (4) pontja értelmében a fogyasztóvédelmi hatóság a teljes ellátási láncban végezhet ellenőrzéseket és a jogsértést elkövető gazdálkodó szervezettel szemben eljárhat, ha a lánc végső szereplője a fogyasztó. Ez azért lényeges, mert a fogyasztó bejelentése alapján a hatóság a jövőben már nem csak a kereskedőnél, hanem a nagykereskedőknél vagy a gyártóknál is ellenőrizhet.

Jelentős ellenőrzési eszköz lesz a hatóság kezében a 47/B. § (2) pontja szerinti jogosítvány, amely alapján a fogyasztóvédelemi hatóság kiemelten súlyos közérdekből (így a fogyasztók széles körének testi épségét, egészségét sértő vagy veszélyeztető, továbbá a fogyasztók széles körét jelentős vagyoni hátránnyal fenyegető veszélyeztetésének fennállása, avagy anyagi sérelme esetén), az ügyészség előzetes jóváhagyásával bármilyen lezárt területen, helyiségben, akár magánlakásban is végezhet ellenőrzést a vonatkozó garanciális szabályok betartása mellett.

Részletek a Fogyasztóvédelmi Hatóság oldalán.


(NAK/Polczer Katalin)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei