Jogszabályi összefoglaló

Módosult a 272/2014. (XI. 5.) sz. kormányrendelet a támogatások felhasználásának a vonatkozásában. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara összegyűjtötte a pályázókat érintő legfontosabb módosításokat.


Az építésiengedély-köteles projekteknél az elszámolhatóságot az ellenőrzések alkalmával vizsgálták. Ez a gyakorlat annyiban egészült ki, hogy a közbeszerzési dokumentációt az irányító hatósághoz be kell nyújtani, amellyel kapcsolatban kiállítanak egy elszámolhatósági szempontú ellenőrzésről szóló nyilatkozatot.

A beruházások anyagköltségének az emelkedése, valamint a kifizetési igénylések időbeli elhúzódása likviditási problémákat okozhat a szervezeteknél. A mostani változás eredményeként – a támogatási összegek folyamatosabb utalása érdekében – az irányító hatóság felhívásonként eltérhet a minimálisan 10 %-ban meghatározott kifizetési igénylés mértékétől. Az eddigi gyakorlat során az áfakulcsban bekövetkező változás azt eredményezte, hogy a különbség mértékével csökkent a támogatás. A januárban hatályba lépő módosítással a 30 millió forintot el nem érő összeget a tervezett tevékenységen belül már át lehet csoportosítani.

A helyszíni ellenőrzések jegyzőkönyvének vonatkozásában pontosítottak a jelenleg meglévő szabályokon. Már rögzítésre kerül annak a ténye is, ha a kedvezményezett megtagadja a jegyzőkönyv aláírását. Az eddigiek során képzést, konferenciát, workshopot tartalmazó projekt esetén a helyszíni ellenőrzést az esemény konkrét időpontjában kellett elvégezni. A nagy számú rendezvényre való tekintettel ezt a gyakorlatban nem lehetett megvalósítani, így a kötelező jelleg eltörlésre került.

Meghatározták a kifizetési igénylésben benyújtandó szakmai beszámolóhoz szükséges mellékleteket. Mostantól a beszámoló részeként kell beküldeni a nyilvánosság biztosítását, valamint a kötelező vállalások alátámasztását igazoló dokumentumokat is.

A 272/2014. (XI. 5.) sz. kormányrendelet itt érhető el. beruházási pályázatok megvalósításával kapcsolatos kérdéseket a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre lehet továbbítani.


(Németh Bálint/NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Őstermelői adózás kalkulátor

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei