Megyei hírek

„Élelmiszergazdaság-fejlesztés – a Bács-Kiskun 2020 területfejlesztési program motorja” címmel került megrendezésre a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat fóruma 2014. szeptember 19-én. A rendezvény fő célja az volt, hogy a résztvevők friss információkat kapjanak az előttünk álló uniós költségvetési időszakról, de bemutatták a megye élelmiszergazdasági fejlődésének eddigi fontos tapasztalatai is.

 Kecel1

Bács-Kiskun megye 2014-2020-as időszakra vonatkozó terveiben kulcsszerep jutott az élelmiszergazdasági fejlesztéseknek. Ezt tükrözi a készülő Bács-Kiskun 2020 Integrált Területfejlesztési Program is, mely az uniós források megyei szintű tervezésének alapját jelenti, és melyben kiemelten jelennek meg például az önkormányzatok élelmiszergazdasági beruházásai és a helyi termékek gazdasági súlyának növelésével kapcsolatos akciók. A vállalkozások élelmiszergazdasági fejlesztései is lényegi részét képezik a megyei önkormányzatnál folyó tervezési munkának. A tervezési folyamat segítése érdekében hívta életre az önkormányzat többek között vállalkozásokat, települési önkormányzatokat és kamarákat magába foglaló Élelmiszergazdasági Munkacsoportot.

Kecel2

Az ágazat fejlesztéseinek sikeres megvalósítását volt hivatott elősegíteni az „Élelmiszergazdaság-fejlesztés – a Bács-Kiskun 2020 területfejlesztési program motorja” címet viselő fórum is, melynek helyszínét a keceli Városi Könyvtár és Művelődés Ház biztosította. A 2014. szeptember 19-én 14 órakor kezdődő rendezvényen Haszilló Ferenc, Kecel Város polgármestere köszöntője után a közönség két blokkban hallgathatott meg szakmai előadásokat.

Kecel3

Az első részben olyan neves szakértők szólaltak fel, mint Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár, aki nyitó előadásában hasznos információkkal szolgált az előttünk álló időszak újításairól. Bányai Gábor, a megyei közgyűlés elnöke a 2014-2020-ra történő felkészülés megyei sajátosságairól, Domján Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezetének elnöke a kamara szerepéről tájékoztatta az érdeklődőket. Ezt követően a megyei önkormányzat Területfejlesztési és Területrendezési Irodájának vezetője, Dr. Kecskés László mutatta be a megyei élelmiszergazdasági fejlesztési elképzeléseket és azok leképeződését a 2014-2020-as megyei tervezés alapját jelentő Bács-Kiskun 2020 Területfejlesztési Programban.

A rendezők a második blokkot az ágazat fejlesztésével kapcsolatos egyes tapasztalatok ismertetésének szentelték. Szó esett például a borászat fejlődéséről, a pi-vizes élelmiszeripari technológia lehetőségeiről és a Kamra-túra Egyesület helyi termelőket összefogó tevékenységéről is. Mindezek mellett a bácsalmási sikeres helyi gazdaságfejlesztési kezdeményezés bemutatása is helyet kapott a programban. Az esemény zárásaként a fórumon résztvevők Bács-Kiskun megyei termelők ételeit kóstolhatták meg a büféasztalnál.

A rendezvény az ÁROP-1.2.11/A-2013-2013-0015. „Bács-Kiskun 2020 területfejlesztési koncepció és program kidolgozása, koordinációs feladatok ellátása” című projekt keretében valósult meg.

(NAK)

 

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei