Sajtóközlemények

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) is támogatja a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezését a nemzeti régiók védelméről, a gazdálkodóknak lehetőséget biztosít arra, hogy a falugazdászoknál elérhető aláíróív szignálásával sikerhez segítsék az ügyet. Csatlakozásukkal pozitívan befolyásolhatják székelyföldi gazdatársaik jövőjét.

A magyar Országgyűlés múlt heti döntése értelmében ötpárti határozatban támogatta a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) európai polgári kezdeményezését a nemzeti régiók védelméről. A kezdeményezés elindításáért az SZNT hat évig pereskedett az Európai Bíróságon. A parlament egyúttal felhívta az anyaországi és a külhoni nemzetrészekben élő magyarok figyelmét, hogy a polgári kezdeményezést aláírásukkal minél nagyobb számban támogassák. A törvényhozás felhívására a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is az ügy mellé áll, és falugazdász-hálózatán keresztül lehetőséget biztosít a hazai gazdálkodóknak, hogy aláírásukkal csatlakozzanak a kezdeményezéshez. A támogatói ívet a mai napon Győrffy Balázs NAK-elnök és Jakab István MAGOSZ-elnök is aláírta.

 „A kezdeményezés sikere, amelynek első feltétele az egymillió aláírás összegyűjtése, a következő évtizedekre meghatározhatja a Kárpát-medencei magyarság jövőjét.” – hangsúlyozta Győrffy Balázs, a NAK elnöke.

A magyarországi gazdálkodók kézjegyeikkel nem csak a konkrét akciót segíthetik, hanem közvetve székelyföldi gazdatársaikat is. Az európai polgári kezdeményezés lényege, hogy az Európai Unió kohéziós politikája kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól. Egymillió aláírás összegyűjtése esetén az ügyet az Európai Bizottság a munkarendjébe illeszti, és elindíthatja az uniós jogalkotási eljárást. Ennek sikeres lezárása esetén akár Székelyföld is lehetőséget kaphat arra, hogy hozzáférjen az uniós strukturális és más alapokhoz, forrásokhoz és programhoz. A NAK-nak is fontos a regionális kultúrák sokszínűsége, és azok sajátosságainak fennmaradása a jövő generációi számára. A kezdeményezés elősegíti a székelyföldi magyar gazdák szülőföldön való megmaradását és boldogulását, ami számukra és a kamara számára egyaránt fontos. Így a hazai gazdálkodók aláírásukkal elősegíthetik a székelyföldi agrár- és élelmiszergazdaság megerősödését, fejlődését, továbbá a helyi gazdaközösségek egyenlő hozzáférését az uniós agrártámogatásokhoz.

 „Trianon után száz évvel most végre lehetőség nyílik arra, hogy a különböző országokban rekedt magyar és más nemzeti közösségeket is elismertessük Európával, érdekükben fel tudjunk lépni. A kezdeményezés sikere kötelezné Brüsszelt, hogy komolyan foglalkozzon azokkal a nemzeti közösségekkel, amelyek a saját országukban gyakran kisebbségi létük miatt szenvednek el hátrányokat.” – fogalmaz Jakab István, a MAGOSZ elnöke.

A falugazdász-hálózatban a kamarai munkatársaknál már március elejétől elérhető az aláíróív.
Kérünk valamennyi kamarai tagot, gazdát, hogy keressék fel a lakhelyükhöz legközelebb dolgozó falugazdászt, és segítsék sikerhez a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezését!

 

Budapest, 2020. március 4.

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei