Megyei hírek

 A drávafoki Pécsi Református Kollégium, Csikesz Sándor Általános Iskolája 2019. május 21-én kapta meg az Iskolakerti Alapozó Alprogram által biztosított eszközcsomagot, amit személyesen az agrárminiszter nyújtott át az iskola tanulóinak.


Az ORSZÁGOS ISKOLAKERT-FEJLESZTÉSI PROGRAM, az Agrárminisztérium támogatásával, az Iskolakertekért Alapítvány, a Váci Egyházmegyei Karitász és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara iskolakerti kezdeményezéseinek összehangolásaként indított program, ami külön kategóriában támogatja a 2018 őszén Nógrád megyében indított „Földforgatók” pilot programot is.

A projekt első része a 2019 januárjában indított Iskolakerti Alapozó Alprogram, ahol a több mint 330 jelentkezett iskolából, 50 oktatási intézmény került kiválasztásra (35 kezdő kert, 10 haladó kert és 5 mentorkert). A program célja új iskolakertek létrehozása, meglévők fejlesztése és mentor intézmények kialakítása és felkészítése. Az iskolák a kertészkedéshez szükséges eszközcsomagot, felkészítő képzést, kertészeti és pedagógiai mentorálást kapnak, hogy minél eredményesebben tudják megvalósítani programjukat.

Az egyéni mentorálások és képzések befejeződtek, a drávafoki átadóval pedig megkezdődtek a kertek ill. eszközök ünnepélyes átadói. Az Pécsi Református Kollégium Csikesz Sándor Általános Iskolájának tanulói személyesen Dr. Nagy István agrárminisztertől vehették át az eszközöket.

A rendezvényt Dr. Kádár Péter, a Pécsi Református Kollégium főigazgatója nyitotta meg. Dr. Nagy István agrárminiszter beszédében kiemelte a környezeti nevelés és a helyes szemléletformálás fontosságát, amelynek már az iskolapadban el kell kezdődnie. Jelen esetben az iskolások a saját maguk által megművelt kertben megtanulhatják a természeti környezetük helyes és tudatos használatát, alapvető természettudományi tapasztalatokat szereznek és lehetőségük adódik a gyakorlatban is kipróbálni a tanórákon tanultakat. A köszöntőket követően az ORSZÁGOS ISKOLAKERT-FEJLESZTÉSI PROGRAM, a 2019 tavaszán megvalósult Iskolakerti Alapozó Alprogram, a helyi iskolakert, illetve annak oktató-nevelő munkában való szerepe került röviden bemutatásra. A kerti eszközök jelképes átadását egy, az iskolakertet bemutató séta zárta.

Az országos programról részletesebben itt olvashat.


(nak.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Őstermelői adózás kalkulátor

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei