Veszprém megyében a „Szakmakóstoló” Pályaorientációs Hét 2020. július 20-24. között a NAK megyei igazgatósága szervezésében Pápán, a Kisalföldi ASZC Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiummal együttműködve került megrendezésre.
A programon a megye 11 településéről 20 leendő 6-8. évfolyamos kisdiák vett részt. Az élelmiszeripari ágazat kistermelői élelmiszer-előállító szakmájával ismerkedtek meg.
Már hétfőn délelőtt elkezdődött a résztvevők beavatása a szakma rejtelmeibe. Az iskola tanműhelyében linzert készítettek, az élelmiszerlaborban megvizsgálták a háztartási vegyszerek működését, délután a sajt és túrókészítés házi módszereit tanulták meg.
Kedden és szerdán délelőtt az édesipari ismeretek részeként a Ricsi cukrászda és cukrászatban csokoládét, töltött bonbonokat, islert gyártottak, míg a Tansütő Kft. pékségében tett látogatás után elsajátítottak jó néhány, a pékségben használt mesterfogást. Kedd délután az „állati termék előállítása – állattartás” témával ismerkedve betekintést kaptak a tangazdasági juhok, tyúkok, lovak tenyésztésébe, gondozásába. Szerda délután pedig a zöldség-, és gyümölcs-feldolgozási ismereteiket mélyítették el, ellenőrzött körülmények között.
Csütörtök délelőtt a kisüzemi kenyér és péksütemény, valamint a szikvízgyártás folyamataival ismerkedtek Tapolcafőn, délután pedig a sümegprágai sajtüzemben próbálhatták ki a sajtmesterek tevékenységét.
Pénteken Csetényben egy gazdaságban jártak, majd a méltán híres csetényi pálinka készítését figyelték meg. Délután Bakonybélben a bencés monostor gyógynövény és gyümölcskertjében tapasztalatot szereztek a biogazdálkodásról, és a termelt javak feldolgozásának lehetőségeiről. Ezek után egy vidám hétzáró keretében összegezték ismereteiket.