Megyei hírek

2019. november 15-én Csornán megalakult a megye fiatal gazdáinak gazdaköre a Győr-Moson-Sopron megyei Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (GYMS-MAGOSZ) szervezésében.


A húszas-harmincas éveikben járó, gazdálkodó családban felnőtt fiatalok nem kisebb feladatot vállaltak magukra, minthogy az agráriumban is szükségessé vált generációváltást segítsék elő.

– Ez nem kis kihívás, de ha összefogunk, és segítjük egymást, képesek leszünk rá – fogalmazott Derdák Gábor (Egyházasfalu), a Fiatal Gazda Gazdakör újonnan megválasztott elnöke.

A négy elnökségi taggal (Szemerits Eszter – Sopronhorpács, Németh Balázs – Vág, Németh Balázs – Répcevis, Fekete Pál Márk – Győr) és több mint 50 fiatal gazdával induló új szervezet célul tűzte ki olyan javaslatok kidolgozását, amely megkönnyítené többek között a fiatalok földhöz jutását a kiszámíthatóbb jövőkép érdekében.

– Az állattartók számára a globális kereskedelmi vérkeringésben való fennmaradás szintén összefogást igényel, ezért nekünk példát kell mutatnunk az integrációban. Az agráröröklés terén is van mit tennünk, hiszen még mindig kevesen vagyunk, akik ezt az élethivatást választjuk, s nekünk kell vonzóvá tenni ezt az ágazatot a mai fiatalság számára, de ugyanakkor megoldást kell találnunk arra is, hogy földtulajdon ne aprózódjon tovább. Az agrárdigitalizáció térnyerése ugyancsak kihívások elé állít minket, hiszen aki kimarad, az lemarad; viszont ahhoz, hogy lépést tartsunk, fejlesztések szükségesek, ehhez pedig tőke kell – sorolta lelkesen az elnök.

Céljuk, hogy hosszú távon tudjanak tervezni, családjaiknak stabilitást és biztonságot tudjanak nyújtani. Csak úgy, ahogy azt szüleiktől látták és tapasztalták. Az eseményen részt vett Dr. Nagy István, agrárminiszter, aki támogatásáról biztosította a fiatal gazdákat és olyan jövőbeli kormányzati intézkedésekről számolt be, amik nagyban segítik majd a generációváltásra készülő nemzedéket. A megalakult egyesület a közeljövőben csatlakozni kíván mind a rendezvényt megszervező Győr-Moson-Sopron megyei Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségéhez (GYMS-MAGOSZ), mind az országos szervezethez (MAGOSZ).

A jövőbe tekintenek, de nem feledkeztek el a múltról sem: a szövetségért (GYMS-MAGOSZ) és a gazdákért végzett munkájáért a Győr-Moson-Sopron Megyei Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek elnöksége által alapított „Győr-Moson-Sopron megyei Gazdákért” díjat vehetett át Nagy István agrárminisztertől és Németh Gergelytől, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a MAGOSZ megyei elnökétől Oláh Ferenc.
A fiatal gazdák a kommunikáció legújabb csatornáit használják majd az egymással való kapcsolattartásra, ezért elindították saját Facebook oldalukat, mely a MiniMagosz GyMS néven érhető el.


(nak.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei