Megyei hírek

Szeptember 13-14-én 16. alkalommal rendezték meg a Kanizsai Bor- és Dödölle Fesztivált, amelynek keretében a hagyományos, burgonyából készült, zalai népi ételt, a dödöllét igyekeztek népszerűsíteni. A kétnapos rendezvény ideje alatt kulturális programokkal, koncertekkel, kiváló borokkal, népi játszótérrel, és színes gasztronómiai kínálattal várták a látogatókat.


A fesztivál első napján, pénteken a finom zalai nedű került középpontba, hiszen borász szakemberek értékelték a kitelepült borházak kínálatát. Szombaton főzőversenyen is részt vehettek a fesztiválozók a gasztronómiai udvarrá alakult Erzsébet téren és környékén, és megkóstolhatták a zalai ételkülönlegességeket.

A Kanizsai Bor-és Dödölle Fesztivál évről évre bővülő, magas látogatószámával igazi vendégmarasztaló program a hazai és a külföldi látogatók számára. A téren az árusok forgatagát 5 zalai helyi termelő színesítette, akiknek köszönhetően a látogatók megismerkedhettek a megyére jellemző hagyományos helyi termékekkel és újszerű, különleges ízvilágú finomságokkal is. Az őstermelők különböző ízesítésű joghurtokat, házi, fűszeres sajtokat, tökmagolajos ordát, kecskesajtot, füstölt húskészítményeket, gyógynövényes szörpöket, birsalmasajtokat, pesztót, mézet, méhészeti termékeket, csiliszószokat, csatnit, és lekvárokat kínáltak.

A programokhoz kapcsolódóan a Nagykanizsa és Környéke Méhész Egyesület szervezésében V. Kanizsai Mézes Nap és I. Kanizsai Mézlovagrendi Találkozó zajlott a Medgyaszay Házban. Az ország minden részéről érkező mézlovagrendek ünnepélyes bevonulását követően Cseresnyés Péter, az ITM parlamenti államtitkára és Süle Katalin, a NAK Zala megyei elnöke köszöntötte a méhészeket és a szakma iránt érdeklődőket.

Ezt követően a mézlovagrendek felvonultak az Ötvös tértől az Erzsébet térig, majd a nagyszínpadon a méhkirálynő felhívta a figyelmet a mézfogyasztás fontosságára és a magyar méz egészséges élettani hatásaira. Kicsiknek és nagyoknak is kóstolási lehetőséget biztosítottak, majd délután konferencia keretében szakmai előadásokat hallgattak.

A városközpontban pedig az Európai Friss Kalandok standjával találkozhattak a legkisebbek. A kamara zöldség-gyümölcs népszerűsítő programja keretében a két élő plüssfigura, Frutti és Veggi várta a gyerekeket, az ovis és iskolás csoportokat, akik az ízletes gyümölcs és zöldségtálak kóstolása mellett különböző játékokban, színezésben, gyümölcsös tudáspróbán is részt vehettek, sőt kipróbálhatták a friss kalandokat VR szemüvegben is.

 

(nak.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei