Országos hírek

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tájékoztatja Tagságát, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) visszavonta a DRB Bankcsoporthoz tartozó kisbankok tevékenységi engedélyét. Az engedély-visszavonó határozatokkal automatikusan, külön kérés nélkül megindul az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) kártalanítása.

A Buda-Cash Brókerházzal kapcsolatban álló DRB Bankcsoportot a BRB BUDA Regionális Bankból, a DRB Dél-Dunántúli Regionális Bankból, a Dél-Dunántúli Takarék Bankból és az ÉRB Észak-magyarországi Regionális Bankból áll.

Mivel az intézkedések az érintett NAK tagokat – különös tekintettel az MVH aktuális kifizetésekre várókat – nehéz helyzetbe hozhatják, a tagság érdekeit képviselve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara azonnali hatállyal egyeztetést kezdett minden érintett hivatallal és intézménnyel.

2015. március 4-én a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) egyeztetést folytatott a Magyar Nemzeti Bankkal (MNB) a DRB Bankcsoport felszámolásával kapcsolatban. A megbeszélésen Darabos Tamás, a NAK megbízott főigazgatója tájékoztatta a MNB-t, hogy a Kamara tagságát különösen hátrányosan érinti a kialakult helyzet. Komoly likviditási problémák jelentkezhetnek náluk, és ebben az időszakban nagyon magas a forgóeszközhitel-igény is. További gondot jelent, hogy a Növekedési Hitelprogram keretében felvett hitelek megdrágulnak, mivel a felszámolás miatt a DRB Csoport kikerül a programból. Ugyanez érvényes az Agrár Széchenyi Kártyára is.

A tárgyaláson az MNB vezetősége megerősítette, hogy az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) 20 munkanapon belül, legkésőbb március 31-ig befejezi a bankcsoport betéteseinek kártalanítását. Ennek folyamatáról bővebben alább ("2015. március 4-én indul a DRB-ügyfelek kártalanítása" valamint "73 ezer betétes kap első körben mintegy 103 milliárd forint kártalanítást"), illetve az OBA honlapján és éjjel-nappal hívható, kedvezményes tarifájú telefonszámán (06-40-918-918) tájékozódhatnak.

A NAK a kártalanítással kapcsolatban felhívja az ügyben érintett tagok figyelmét, hogy amennyiben személyi okmányaikban, vállalkozásuk okirataiban, cégkivonataiban, aláírási címpéldányaiban vagy bármilyen azonosításra vagy szerződéshez használt irataikban változás állt be, és azt nem jelentették a DRB bankcsoport felé, akkor azt mihamarabb tegyék meg. Ennek hiányában a felszámoló nem tud naprakész adatokat továbbítani az OBA felé, így problémákba ütközhet a kártalanítás.

A NAK a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV) is felvette a kapcsolatot. Az adóhatóság arról tájékoztatta a Kamarát, hogy méltányosan jár el azokkal szemben, akik az érintett pénzintézetek valamelyikénél vezetik pénzforgalmi számlájukat, illetve fizetési számlájukat, és emiatt nem tudnak határidőben eleget tenni az adó- és járulékfizetési kötelezettségeiknek. Azonban a NAV álláspontja szerint méltányosság csak akkor gyakorolható, ha az adózó a kötelezettségei teljesítése érdekében más pénzintézetnél nyitott pénzforgalmi számláján sem rendelkezik elegendő fedezettel.

Nincs akadálya a méltányosság gyakorlásának abban az esetben sem, ha a fizetési könnyítés kérelemmel évközben az érintett adózó nem él, azonban a 2015-ös évre vonatkozóan 2016-ban felszámított késedelmi pótlékról szóló értesítő kézhezvételét követően - a fenti körülmények megjelölésével, azokra hivatkozva - kérelmet nyújt be. Így a késedelmi pótlék átszámítására irányuló kérelem alapján a késedelmi pótlék összege mérsékelhető lesz.

Az adózók az adóügyeikben illetékes adóigazgatóságoknál kérelmezhetik a bevallásokban, átvezetési vagy kiutalási kérelmekben visszaigényelt összegek más számlaszámra történő utalását.

Felhívjuk az érintett tagjaink figyelmét, hogy mihamarabb nyissanak új számlát egy másik pénzintézetnél, továbbá tájékozódjanak a hiteleik kiváltásának lehetőségeiről. A felszámoló a hitelek esetén akkor írja alá az MVH-nál bejelenteni kívánt fizetésiszámla-módosítási kérelmet, ha a támogatás (amely például fedezete a hitelnek) átirányításával párhuzamosan a hitel kiváltása is megtörténik az új számlavezető pénzintézet segítségével. A hitel kiváltása különösen fontos a támogatott vagy speciális hitelkonstrukciók (Agrár Széchenyi Kártya, Növekedési Hitelprogram) esetében, így elkerülhető ezek gyors drágulása.

Kérjük Tagjainkat, hogy kérdéseikkel keressék a NAK megyei igazgatóságait, ahol munkatársaink készséggel állnak az Önök rendelkezésére. A hatékony fellépés céljából kérjük azon tagjainkat, akik érintettek az ügyben, hogy az alábbi e-mail címre írt üzenetben adják meg a kamarai regisztrációs számukat. Számukra a későbbiek során válaszüzenetben küldünk további tájékoztatást.

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Új fizetési számlaszámot kell bejelenteni az MVH-hoz

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) által közzétett tájékoztató értelmében a Hivatal azon ügyfelek részére nem teljesíthet kifizetést, akik a felsorolt pénzintézeteknél rendelkeznek az MVH-hoz bejelentett fizetési számlaszámmal, ezért az érintett ügyfeleknek új fizetési számlaszámot kell bejelenteniük. Az ezzel kapcsolatos részletes ismertető ide kattintva érhető el.

73 ezer betétes kap első körben mintegy 103 milliárd forint kártalanítást

A DRB Bankcsoport felszámolása kapcsán az OBA mintegy 73 ezer ügyfél számára fizet kártalanítást, első körben 103 milliárd forint értékben. A 64 ezer magánszemély közül 22.558 (100 ezer forint alatti megtakarítással rendelkező) ügyfélnek a Magyar Posta kézbesíti a kártalanítási összeget. Ezzel egy időben a többi magánszemély, valamint 10 ezer jogi személy betétes számára is megkezdődött az értesítések postázása. Az OBA a kártalanítás ötödik munkanapjára az érintett betétesek 95,5 százalékának adatállományát feldolgozta és kifizetésre átadta a kifizető-szervezetek számára (Magyar Posta, OTP Bank és a takarékszövetkezetek).

A DRB Bankcsoport, azaz a BRB BUDA Regionális Bank, a DRB Dél-Dunántúli Regionális Bank, a Dél-Dunántúli Takarék Bank, valamint az ÉRB Észak-magyarországi Regionális Bank 73.573 ügyfelének első körben összesen 103 milliárd forint kártalanítást fizet az OBA a március 4-én megkezdődött kártalanítási folyamat során.

Az adatbázisok feldolgozása alapján mintegy 5,5 milliárd forintnyi betétállomány további ügyintézést, vizsgálatot igényel (pl. gyámhatósági, Start számlák, elhunytak betétei). Az érintettek 87 százaléka magánszemély, a betétek átlagos nagysága 707 ezer forint.

„A DRB Bankcsoport betéteseit érintő kifizetés az eddigi legnagyobb kihívást jelenti az OBA számára, mivel az egyidejűleg legtöbb ügyfelet érintő kártalanításnak minősül. Partnereinkkel együtt ezúttal is minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy gyorsan eljusson a kifizető helyekhez a betétesek pénze, és a törvényben előírt 20 munkanapnál gyorsabban hozzájusson mindenki a megtakarításához” – mondta el Fekete-Győr András, az OBA ügyvezető igazgatója.

A bankcsoport fiókhálózata kiterjedt a megyék többségére: a felszámolás alá vont bankok Budapest mellett 13 megyében rendelkeztek fiókokkal. A legtöbb ügyfél Somogy megyében érintett és itt a legnagyobb, mintegy 25 milliárd forint az OBA fizetési kötelezettsége. A városok közül ügyfélszám tekintetében Pécs, Budapest, Kaposvár a sorrend.

Az OBA kártalanítási értékhatárát, azaz a 30.461.000 forintot meghaladó betétesek száma: 267 (összege: 17 milliárd forint).

A legtöbb kártalanítási értékhatárt (30.461.000 forint) meghaladó betétessel Baranya megye és Budapest rendelkezik (51 betétes mindkét esetben), miközben Komárom-Esztergom megyében, Tolna megyében és Zala megyében egyetlen betétesnek sem volt ezt az összeget meghaladó megtakarítása.

A legnagyobb, nem kifizethető összeg magánszemély esetében: 750 millió forint.

A legnagyobb, nem kifizethető összeg jogi személy esetében: 2,8 milliárd forint.

A kártalanítás Magyarországon kívül 28 ország állampolgárát érinti: USA, Ausztrália, Ausztria, Azerbajdzsán, Belgium, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Ghána, Hollandia, Horvátország, Irán, Kanada, Kína, Litvánia, Luxemburg, Macedónia, Marokkó, Németország, Olaszország, Románia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szerbia, Szlovákia és Ukrajna állampolgárait.

Korábban írtuk:

A jegybank visszavonta a DRB Bankcsoport tagjainak engedélyét

Az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa döntött a DRB Bankcsoportot alkotó négy hitelintézet tevékenységi engedélyének visszavonásáról. Az intézkedések oka, hogy az MNB vizsgálatának megállapítása szerint a kisbankok eszközeinek értéke nem nyújt fedezetet a velük szembeni követelések teljesítésére. Sőt, mivel a Buda-Cash Brókerház Zrt. súlyos, bankonként tízmilliárdos nagyságrendű összegekkel nem tud elszámolni, emiatt a hitelintézetek saját tőkéje is negatívvá vált.

Az engedély-visszavonó határozatokkal automatikusan, külön kérés nélkül megindul az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) kártalanítása.

2015. március 4-én indul a DRB-ügyfelek kártalanítása

Az OBA 2015. március 4-én (szerdán) elindítja és 20 munkanapon belül, legkésőbb március 31-ig befejezi a DRB bankcsoport betéteseinek kártalanítását.

A Buda Regionális Bank, a Dél-Dunántúli Regionális Bank, a Dél-Dunántúli Takarék Bank, valamint az Észak-magyarországi Regionális Bank ügyfelei egyenként legfeljebb 100 ezer eurónak megfelelő összeget, azaz legfeljebb 30 millió 461 ezer forint kártalanítást kaphatnak az OBA-tól, függetlenül attól, hogy magánszemélyről vagy vállalkozásról van szó.

Az érintett bankok betéteseinek nincs teendőjük, a kártalanítást automatikusan megkapják az OBA-tól, amely a betéteseket a következő napokban levélben fogja értesíteni. A kártalanítással kapcsolatos információk megtalálhatóak lesznek az országos, valamint a fiókhálózat által érintett megyei napilapokban, emellett az ügyfelek éjjel-nappal hívhatják az OBA  telefonos ügyfélszolgálatát a 06-40-918-918-as kedvezményes tarifájú kék számon.

Az OBA közleménye szerint a százezer forintig terjedő kártalanítási összeget házhoz viszi majd a Magyar Posta, az efölötti összegekről pedig értesítést kapnak a betétesek, amelyből tájékozódhatnak az átvétel módjáról.

Magánszemélyek a 100 ezer és 2,5 millió forint közötti kártalanítási összeget postahivatalokban, a 2,5 és 5 millió forint közötti összeget OBA Betétbiztosítási Kártyával OTP bankfiókban vagy bankautomatából, illetve postán vehetik majd át. Ötmillió forint felett az OBA által megnevezett takarékszövetkezeti fiókban rendelkezhetnek az ügyfelek a kártalanítási összegről, ez lehet betétlekötés, átutalás vagy készpénzfelvétel.

Jogi személyek, egyéb szervezetek és az egyéni vállalkozók összeghatártól függetlenül a kifizetési elszámolásban megjelölt takarékszövetkezeti fiókban vehetik majd fel a kártalanítás összegét.

Windisch László, a jegybank felügyeleti alelnökének tájékoztatása szerint az OBA-nak meglesz a kellő fedezete a betétesek kártalanítására, mivel az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa hétfőn arról is döntött, hogy elegendő jegybanki forrást biztosít e célra.

Az alelnök közölte azt is, hogy a kártérítés maximális 30 millió forintos plafonja bőséges fedezetet nyújthat a lakossági károsultaknak, hiszen a négy érintett kisbanknál az átlagos betétösszeg nagysága ennek csak a töredékét teszi ki. A DRB bankcsoportnál - a vállalati és intézményi ügyfelekkel együtt - bő 123 ezer betétet kezeltek mostanáig.

A jegybank a Buda-Cash engedélyét is visszavonta

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi Stabilitási Tanácsa 2015. március 4-i határozatával döntött a Buda-Cash Brókerház Zrt. tevékenységi engedélyének visszavonásáról, és kezdeményezte annak felszámolását. A felszámolást törvényi előírás alapján a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nkft. felszámoló biztosa végzi majd el.

A Buda-Cash-nél értékpapírszámlát, illetve ügyfélszámlát (pénzszámlát) vezetett befektetőket a Befektető-védelmi Alap (BEVA) fogja kártalanítani maximum 20 ezer euróig, azaz mintegy 6 millió forintig a felszámolást elrendelő végzés közzétételét követően.

A jegybank azért döntött a brókerház befektetési és kiegészítő szolgáltatási, illetve árutőzsdei szolgáltatási engedélyének visszavonásáról, mert a Buda-Cash nem tudja kiegyenlíteni tartozásait, és vagyona, eszközei nem is nyújtanak fedezetet a vele szembeni követelések teljesítésére.

Mint ismert, azután, hogy az MNB előrehozott átfogó helyszíni vizsgálata súlyos hiányosságokat tárt fel a Buda-Cash működésében, a jegybank 2015. február 24-én azonnali hatállyal felfüggesztette a befektetési vállalkozás engedélyét, felügyeleti biztost rendelt ki, illetve büntető feljelentést tett a nyomozó hatóságnál.

A biztos jelenlegi adatai alapján a Buda-Cash jelentős volumenű értékpapírral nem tud elszámolni a – vele azonos tulajdonosi körbe tartozó – DRB Bankcsoport tagjai, s további befektetői felé. Ennek oka, hogy a gyanú szerint a befektetési vállalkozás meghamisította az ügyfeleinek küldött kimutatásokat.

A BEVA kártalanításáról, a DRB bankcsoport betéteseinek kifizetéséről, s a témához kapcsolódó egyéb információkról a jegybank folyamatosan frissülő részletes információkat tesz közzé honlapján az ügyfelek tájékoztatására.

60 ezer forintra csökkentett a kifizethető betétek és más visszafizetendő források maximális összege

Az MNB 2015. február 26-tól ügyfelenként 60 ezer forintra csökkentette a DRB Bankcsoporthoz tartozó hitelintézetek (BRB BUDA Regionális Bank, DRB Dél-Dunántúli Regionális Bank, DDB Dél-Dunántúli Takarék Bank és az ÉRB Észak-magyarországi Regionális Bank) által az ideiglenes intézkedés időtartalma alatt kifizethető betétek és más visszafizetendő források maximális összegét. Erre azért volt szükség, mert a bankok azonnali fizetőképessége a vártnál lényegesen rosszabbnak bizonyult.

A 60 ezer forintos limit a jegybank által korábban elrendelt kifizetési korlátozás teljes 90 napos időszakára vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy ha egy ügyfél már korábban felvett 60 ezer forintot vagy annál nagyobb összeget bankjától, akkor 2015. február 26-tól már nem juthat hozzá további összegekhez.

Méltányosan jár el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal

A NAV közleményében jelezte: méltányosan jár el azokkal szemben, akik az érintett pénzintézetek valamelyikénél vezetik pénzforgalmi számlájukat, illetve fizetési számlájukat, és emiatt nem tudnak határidőben eleget tenni az adó- és járulékfizetési kötelezettségeiknek.

Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy a korlátozó intézkedések hatálya alatt álló pénzintézeteknél vezetett bankszámlák zárolása nem mentesíti az adózókat a bevallások határidőben történő benyújtásának kötelezettsége alól.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz már benyújtott bevallásban, vagy 17-es számú átvezetési és kiutalási kérelemben a DRB bankcsoporthoz tartozó pénzintézetnél vezetett pénzforgalmi számlaszámra kezdeményezett kiutalások esetében az érintett adózók az adóügyeikben illetékes adóigazgatóságnál kérelmezhetik a kiutalások másik pénzintézetnél vezetett pénzforgalmi számlaszámra történő teljesítését - közölte az adóhatóság.

Az érintett bankok nem tagjai a takarékszövetkezetek közösségének 

Az ügyfelek számára megtévesztő lehet, hogy nevével ellentétben sem a DDB Dél-Dunántúli Takarék Bank, sem a BRB Buda Regionális Bank, sem az ÉRB Észak-magyarországi regionális Bank, sem pedig a DRB Dél-Dunántúli Regionális Bank nem takarékszövetkezet, nem tagja a takarékszövetkezetek közösségének, így a "valódi" takarékszövetkezeteknek e bankoknál kialakult helyzethez semmi közük nincs - hívta fel a figyelmet a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete. Az érintett körzetekben és az ország többi részén található takarékszövetkezetek biztonságos működését és megfelelő tőkeellátottságát – szemben a DDB, a BRB, az ÉRB és a DRB Bankkal – a takarékszövetkezetek Integrációs Szervezete is biztosítja. A takarékokban elhelyezett megtakarításokat pedig 2014 decemberétől Magyarországon egyedülálló módon kettős betétvédelmi rendszer védi.

Az ügyfelek számára megtévesztő lehet, hogy a siklósi központtal működő DRB Dél-Dunántúli Regionális Bank korábban Siklós és Vidéke Takarékszövetkezetként volt ismert.  A mára bankká alakult pénzintézet azonban nem takarékszövetkezet, nem tagja a takarékszövetkezetek közösségének, ezért a DRB-nél kialakult helyzet semmilyen hatással nincs a környéken működő valódi takarékszövetkezetekre.

Hasonló a helyzet a bicskei központtal működő BRB Buda Regionális Bank esetében is, amely korábban Buda Takarék és Vértes Takarék néven, valamint Biatorbágy és Környéke Takarék néven volt ismert. Azonban ez a mára bankká alakult pénzintézet sem takarékszövetkezet, nem tagja a takarékszövetkezetek közösségének, ezért a BRB-nél kialakult helyzethez a környéken működő valódi takarékszövetkezeteknek semmi közük nincs.

Az ügyfeleket ugyancsak megtévesztheti, hogy a kaposvári központtal működő, 36 fiókkal rendelkező DDB Dél-Dunántúli Takarék Bank korábban Nagybajomi Takarékszövetkezetként, illetve Drávamenti Takarékként volt ismert. De mára ez a pénzintézet is bankká alakult, így ez sem takarékszövetkezet, és így nem is tagja a takarékszövetkezetek közösségének. Ugyanez vonatkozik a miskolci központú ÉRB Észak-magyarországi Regionális Bank fiókhálózatára is, amely több korábbi takarék egyesüléséből jött létre (Takarék Szövetkezeti Hitelintézet, Tokaj és Vidéke, Abasár és Vidéke, Létavértes és Vidéke, Pocsaj és Vidéke).

A fenti bankok tehát - minden látszat ellenére - nem takarékszövetkezetek, így egyikük sem tagja sem a takarékszövetkezetek biztonságos működését és megfelelő tőkeellátottságát garantáló Integrációs Szervezetnek, sem pedig a takarékszövetkezetek újonnan létrejött Garanciaközösségének. Sőt, éppen ezek a bankok azok, amelyek saját elhatározásukból léptek ki a takarékszövetkezetek közösségéből, miután még az integrációs törvény hatályba lépése előtt beadták bankká alakulási kérelmüket a Felügyelethez.

A takarékokhoz elhelyezett megtakarítások a valódi takarékszövetkezetek új Garanciaközösségének köszönhetően 2014 decembere óta teljes biztonságban vannak: a takarékoknál elhelyezett betéteket az országban egyedülálló módon az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) mellett a takarékok saját Tőkefedezeti Alapja is biztosítja. Az új rendszerben az integráció egésze, illetve minden egyes, a garanciaközösséghez csatlakozott takarék mögött egységesen közel 300 milliárd forintnyi tőke áll.

(NAK)

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám