Nemzetközi hírek

Csongqing városából érkezett kínai küldöttséget látott vendégül a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara központja Budapesten szeptember 17-én. A találkozót a kínai fél kezdeményezte, ugyanis az új selyemút-projekt keretében intenzíven keresik és építik ki az újabb kereskedelmi kapcsolatokat Kelet-Európában is.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara központja szeptember 17-én 16 tagú kínai delegációt fogadott Budapesten. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát Éder Tamás, élelmiszeriparért felelős országos alelnök; Lázár Zoltán, külkapcsolati igazgató; Takács Attila, a mezőgazdasági igazgatóság szakértője és Szokola Nóra, külkapcsolati munkatárs képviselték. A Csongqing városából érkezett küldöttség Wu Chun, a város mezőgazdasági tanácsának igazgató-helyettesének vezetésével egyfajta bemutatkozó látogatást tett Budapesten. Csongqing döntéshozói és a delegáció élelmiszer-feldolgozással és kereskedelemmel foglalkozó üzletember tagjai az esetleges együttműködési lehetőségekről érdeklődtek.

Éder Tamás bevezető köszöntőjében elmondta, hogy Kína és Magyarország között az utóbbi időben intenzív tárgyalások folynak, amelynek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is örömmel tevékeny részese. Wu Chun előadásából kiderült: a vendégül látott küldöttség hatalmas, körülbelül 33 milliós lakossággal rendelkező várost képvisel. Csongqing lakosságának jelentős része, mintegy 24 millió fő foglalkozik valamilyen területen mezőgazdasággal. A város, illetve a környező régió mezőgazdaságát alapvetően állattenyésztés, halászat, illetve termékfeldolgozás jellemzi.

kínai delegáció

A NAK mindenre kiterjedő részletes bemutatása után Takács Attila vette át a szót, aki felvázolta a kínai vendégeknek a magyar mezőgazdaság helyzetét az Európai Unióban. Szó esett a magyar mezőgazdaság nemzetgazdasági szerepéről, de többek között kitért az állattenyésztés és a növénytermesztés bemutatására is.

A konkrét lehetőségekről szólva Wu Chun kifejtette: kínai stratégiai döntés értelmében a selyemút feltámasztásáról határoztak. Az ambiciózus tervek szerint az új selyemút a Föld lakosságának több mint hatvan százalékát, hatvanöt országot érintene. Ennek megfelelően és a további fejlődés érdekében keresik a kereskedelmi kapcsolatok lehetőségét Kelet-Európában is, többek között ennek érdekében vették fel a kapcsolatot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával. A szakember reményét fejezte ki, hogy a jövőben minél szorosabb kapcsolatot tudnak majd kialakítani Magyarországgal, főleg az élelmiszer-feldolgozás terén.

Éder Tamás reményét fejezte ki annak érdekében, hogy az újonnan létre jövő kereskedelmi útvonal érintse Magyarországot is, amely így a kínai kereskedelem európai kapujává válhatna. Az alelnök szerint annak nincs akadálya, hogy a városból, illetve a környező régióból narancsot, illetve rizst importáljunk, amennyiben a kínai felek versenyképes árat tudnak kínálni. „Természetesen a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eltökélt célja, hogy a kínai termékek magyarországi megjelenésén túl elősegítse a magyar áruk kínai piacra jutását is. Már van olyan cég, amely megkapta a kínai hatóságok engedélyét, azonban több társaság a pozitív elbírálásban reménykedve ugrásra készen várja a kínai megjelenést” – tette hozzá a NAK élelmiszeriparért felelős országos alelnöke.

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám