Országos hírek

A rendezvény hivatalos megnyitóján együttműködési megállapodást írt alá a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségével (IVSZ).

Tavaly 60 százalékkal, 125 milliárd forintra nőtt a magyar mezőgéppiac forgalma az év első kilenc hónapjában, miközben a világpiac megtorpanni látszott - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerdán Budapesten a 33. AGROmashEXPO megnyitóján a Hungexpo vásárterületén.

agomash2015 1

Magyarországon az évtized legnagyobb volumenű mezőgazdasági gépértékesítését regisztrálták tavaly az előzetes adatok szerint. A múlt év mezőgazdasági gépkereskedelme meghaladta a 2009-est, az utolsó nagy támogatásos év forgalmát - mondta a miniszter.

Fazekas Sándor a négy napig tartó AGROmashEXPO és az V. AgrárgépShow Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállítás megnyitóján beszélt arról is, hogy az előző évhez képest jelentősen nőtt az értékesített traktorok száma, messze felülmúlva a korábbi évekét.

A magyar gazdálkodók 2014. január-szeptemberi időszakban összesen 2900 darabot vásároltak, 1641 darabbal többet, mint egy évvel korábban. A legkelendőbbek a 200 lóerő alatti típusok voltak, azok, amelyek benne voltak a pályázatokban, valamint a 100 lóerő körüli, keskeny nyomtávú gyümölcsös, szőlészeti traktorok. A 91-140 lóerő teljesítmény tartományban beszerzett típusok száma pedig háromszorosára nőtt.

Emellett jelentősen nőtt a szálastakarmány betakarítók, a bálázók és az ültetvénypermetezők iránti kereslet. Az ültetvény permetezőkből 523 darabot adtak el az egy évvel korábbi 91 darabbal szemben. A fűkaszákból és a hengeres bálázókból megközelítőleg kétszeresére nőtt az eladott mennyiség.

agomash2015 2

A miniszter hangsúlyozta, hogy jelentősen segítették a gépbeszerzéseket  a kedvező, legfeljebb 2,5 százalékos kamatú növekedési hitelprogram, valamint az állattenyésztési telepek korszerűsítésére, és a kertészeti technológiai fejlesztésekre irányuló támogatások is.

Felhívta figyelmet arra is: ma már nem elég csak beszerezni gépeket, hiszen működtetésükhöz megfelelő szakmunkások, technikusok szükségesek. Továbbá a gazdáknak mintegy kétszázezer gépváltozatot kell ismerniük a termelés fejlesztése során, azaz elengedhetetlen a megfelelő műszaki szaktudás.

Ezt a célt szolgálja az agrár-szakképző iskolák létrehozott hálózata, az egyetemekkel kialakított együttműködések, a duális képzés. Széles összefogással, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Szövetségének (MEGFOSZ) kezdeményezésére a Földművelésügyi Minisztérium közreműködésével jött létre „Legyél Te is mezőgépész” címmel olyan pályaorientációs akció, amely jelentősen segíti a megfelelő szakember-ellátást - emlékeztetett.

agomash2015 6

Hozzáfűzte: az agrárium minden területén összehangolt munka, összehangolt fejlesztés történik. Ennek köszönhető, hogy az előzetes adatok szerint a mezőgazdaság kibocsátásának 2011-óta tartó növekedése 2014-ben is folytatódott. A magyar mezőgazdaság felívelő pályán van, de még mindig vannak lehetőségek, még mindig vannak tartalékok - hangsúlyozta a földművelésügyi miniszter.

A megnyitó részeként két együttműködési megállapodást is aláírtak. Az egyiket Fazekas Sándor és Harsányi Zsolt, a MEGFOSZ elnöke, az FM és a MEGFOSZ nevében, míg a másikat ifjabb Hubai Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) alelnöke és Vityi Péter az IVSZ alelnöke látta el kézjegyével.

agomash2015 3

A NAK és az IVSZ között létrejött megállapodás legfőbb célja, hogy a kamarai tagok hozzájussanak az innovatív technológiákhoz, képesek legyenek használni azokat, és ezzel javítani tudják versenyképességüket – mondta Hubai Imre. A két szervezet közösen áttekinti az agrárinformatika jelenlegi helyzetét, és összegyűjti a hazai és nemzetközi kutatás-fejlesztési eredményeket. Ezek alapján - tagjainak és az érintett szereplőknek a bevonásával - elkészítik a 2020-ig terjedő Agrárinformatikai Stratégiát, és az ebben felvázolt célokat, fejlesztési programokat képviselik a szakma- és fejlesztéspolitika felé irányuló javaslataikban – mondta a NAK alelnöke.

agomash2015 4

Hozzátette: a Kamara kommunikációs csatornáink felhasználásával, valamint a falugazdász-hálózaton keresztül tájékoztatja tagjait az agrárinformatika kutatás-fejlesztési eredményeiről. Emellett a két szervezet közös célja, hogy a kamarai tagok az IVSZ tagjainak szolgáltatásait a Kamarai Kártyán keresztül, kedvezményesen tudják igénybe venni.

agomash2015 5

Hubai Imre elmondta, hogy az együttműködés lehetőséget biztosít közös kutatás-fejlesztési projektek indítására, képzési programok, konferenciák szervezésére is. Ennek első állomása a 2015. március 5-én Kecskeméten megrendezésre kerülő PREGA konferencia lesz, amelyen a precíziós gazdálkodás kérdései kerülnek napirendre.

Az AgroMash megnyitóján 41 különböző elismerést is átadtak. Az AGROmashEXPO-val egy időben tartják a Szőlészet és Pincészet, valamint a Magyar Kert kiállításokat is.

(MTI/NAK; Fotó: Gyulai Tóth Zoltán)

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám