NAK portál

A szaporítási események bejelentési határidejét megváltoztatta egy rendelet. A korábbi határidő másfél hónappal lerövidült. Így ügyelni kell az adminisztrációs teendőkre.

Az idei évben lerövidült a gazdálkodási napló egyes adataira vonatkozó elektronikus adatszolgáltatási kötelezettség – az úgynevezett webGN – beadási határideje.

Negyedik alkalommal válasszák meg az év agráremberét, a jelöltek között több Békés megyei személy is van.

 • Együttműködési megállapodást kötött február 23-án a Baranya Megyei Kormányhivatal és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Baranya megyei szervezete. Az ezt követő szakmai fórumon Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztéséért felelős államtitkára,…

 • A területalapú támogatásoktól a gazdálkodók számára történő tanácsadáson és a mezőgazdasággal kapcsolatos jogszabályok előkészítésén át a technológiai fejlesztések népszerűsítéséig rendkívül sokrétű volt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tavalyi országos és…

 • Tavaly ősszel újabb 200 szaktanácsadó felelt meg az alapvizsga követelményeinek. A kamara által működtetett képzési rendszerrel elsődleges célunk, hogy a szaktanácsadók ismeretei és kapcsolatrendszerei bővüljenek.

 • A sertéspestis magyar határhoz közeli újbóli felbukkanása különös aktualitást adott annak a néhány nappal ezelőtti szakmai tanácskozásnak, amelyet éppen a betegség hazai vonatkozásaival kapcsolatban tartott a Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztő Egyesület.

 • Óvatosságra int a modern génszerkesztési eljárásokkal kapcsolatban a Földművelésügyi Minisztérium – írta a Magyar Idők. Bár az eljárás során nem idegen gént ültetnek be az élő szervezetbe, így is számos kockázatot hordoz az eljárás.

 • Világszinten a magyar gazdálkodók termesztik leghatékonyabb szinten a napraforgót. A fajták közül pedig a magasolajsavas napraforgónak lehet ígéretes jövője.

 • A SPAR Ausztria csoporthoz tartozó szlovén, horvát, olasz és magyar szervezetek legkésőbb 2025-től nem árulnak majd ketreces tartásból származó tojásokat. Ezzel egyidejűleg pedig bővítik a szabad tartásból és biotartásból eredő tojások választékát.

 • Az ESL és az UHT tejek áfájának mihamarabbi mérséklését, illetve a tisztességtelen nagykereskedők fokozottabb ellenőrzését sürgetik a piaci szereplők – hangzott el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett tejágazati megbeszélésen.

 • A csehországi Karlovarské Minerální Vody (KMV) és Balogh Levente üzletember közösen szerzik meg az amerikai PepsiCo magyarországi érdekeltségeit, míg a cseh és szlovák PepsiCo cégeket a KMW egyedül vásárolja meg.

 • A Gazdasági és Monetáris Unió (GMU) mélyítéséről ismertették a tagállami álláspontokat az EU pénzügyminiszterei az Ecofin keddi ülésén. A tanácskozáson szó volt az Európai Bizottság áfajavaslatáról is.

 • A vállalati várakozások alapján idén folytatódhat a beruházások bővülése, azonban a tavalyinál lassúbb ütemben. A beruházási és a forrásbevonási szándékot tekintve jellemzően az agrárágazatok számítanak a leginkább aktívnak.

 • Az Európai Bizottság új szabályokra tett javaslatot az egységes uniós áfaövezet létrehozása érdekében azért, hogy döntően csökkentse az Európai Unión belüli évi 50 milliárd eurós áfacsalás mértékét, miközben támogatja a vállalkozásokat és biztosítja az államháztartási bevételeket.

A Vidékfejlesztési Program irányító hatósága tájékoztatót tett közzé a VP keretében társfinanszírozott projektek megvalósításával kapcsolatban felmerült gyakorlati kérdésekről.

Tájékoztató kiadványt állított össze a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Vidékfejlesztési Programban (VP) támogatási igényt benyújtó gazdálkodóknak esetleges közbeszerzési kötelezettségeikkel kapcsolatban. Az útmutató kifejezetten a támogatott szervezetek nézőpontjából kívánja közérthető módon bemutatni az érintett szabályokat.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2017. december elsején elindította az öntözésfejlesztési stratégia megalkotásához elengedhetetlen vízigény-felmérést. Ennek során mintegy 43 ezer kamarai tagot keresnek fel a falugazdászok.

2018. január 24. és 27. között látogatható az AGROmashEXPO és AgrárgépShow a HUNGEXPO területén. Az eseményen természetesen részt vesz a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is.

,,Az erősödő agrár- és élelmiszergazdaságért, a jólétben gyarapodó vidékért" címmel megjelent a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2017-re vonatkozó éves jelentése.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) több megyét érintő iskolaitájékoztató-sorozatot indít. Egy-egy általános- és középiskola diákjai hallhatnak előadást a mezőgazdaság sokszínűségéről. A rendezvényeken kiemelt szerepet kap az egészségtudatos táplálkozás, illetve a zöldség- és gyümölcsfogyasztás. (Az események időpontjai folyamatosan frissülnek.)

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok