NAK portál

Tájékoztató a 2017. november 3-án megtartandó Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamarai választások menetéről.

Az Országos Kamarai Választási Bizottság nyilvántartásba vette a jelölő szervezetek megyei küldöttjelölt-listáit. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) 19 megyében, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) pedig 9 megyében állított listát.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Gödöllőn a harmadik szolgáltató központját nyitotta meg. A város az agrártudományok fellegvára, így a kamarai szolgáltató központnak itt méltó helye van.

 • A kolbászfesztivál a hagyományőrzés, az értékek átadásának szimbólumává vált 21 év alatt - hangzott el a 21. Csabai Kolbászfesztivál hivatalos megnyitóján csütörtökön. A rendezvény nyitónapján a NAK megyei elnöke is…

 • A visegrádi államok agrárkamaráinak kibővített ülésének fókuszában a 2020 utáni Közös Agrárpolitika (KAP) állt. A szervezetek vezetői szerint a termeléshez kötött támogatások szükségesek, amelyek jelentős szerepet játszanak az érzékeny ágazatokban…

 • A fenntartható gazdálkodásról tartott nemzetközi szakmai konferenciát október 18-án a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A tanácskozáson elhangzott, csak az a gazdasági fejlődési modell fenntartható, amely tekintettel van a környezeti értékekre, az…

 • Október 20-án kezdődik és egy hónapon át tart a hazai alma vásárlására buzdító kampány. A kamara szerint hosszú távú cél, hogy a hazai termelésben az étkezési alma aránya növekedjen.

 • A Miniszterelnökség 207 baromfitartó kérelmét támogatta, akik most 22,6 milliárd forint értékben valósíthatják meg állattartó telepük korszerűsítését. A Vidékfejlesztési Program keretében beérkezett kérelmek elbírálása folyamatos, így a támogatott projektek száma és a támogatás összege tovább növekszik majd a napokban.

 • A tagállamok illetékes miniszterei az Európai Unió 2021 és 2030 közötti klímapolitikájának fő elemeit tartalmazó jogszabálytervezeteket vitattak meg és fogadtak el 2017. október 13-án, az Európai Tanács Környezetvédelmi Tanácsa luxembourgi ülésén. Ez többek között érinti az erdőket is.

 • Az eddigi adatok szerint beváltotta a hozzá fűzött reményeket a kisüzemi bortermelői regiszter.

 • Ugyan a bor népszerű ital, ám az idei első félévben kevesebb fogyott belőle az üzletekben. A GfK háztartások fogyasztását monitorozó Háztartáspanel adatai szerint az értékesítésben a legnagyobb súlya a hipermarketeknek és a diszkontoknak van.

 • Lassan és fokozatosan drágulhatnak a sertéshúskészítmények, mert az elmúlt hónapokban jelentősen nőtt a feldolgozók költsége – mondta az Inforádiónak Éder Tamás, a Magyar Hússzövetség elnöke.

 • Natúrparkjaink jelen és jövője címmel folytatódott a tavaly útjára indított natúrparki műhelykonferencia sorozat, amelynek legutóbbi eseménye a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és a Magyar Turisztikai Ügynökség közös szervezésében valósult meg.

 • Idén először ünneplik a táj nemzetközi napját. Ebből az alkalomból Magyarország is csatlakozik a vonatkozó európai egyezményhez.

 • A Szent István Egyetem Agrár- és Gazdaságtudományi Kara 2017. október 5-én tartotta meg a „Magyar vidék - Perspektívák, megoldások a XXI. században" című I. Vidékfejlesztési Tudományos Konferenciát. Az eseményen a NAK is jelen volt.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2017 őszén is megrendezi élelmiszeripari konferenciasorozatát. Az ötödik, október 24-i esemény – amelyre jelentkezni lehet – témaköre az élelmiszer-feldolgozás és -kereskedelem.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ,,Erősödő agrár- és élelmiszer-gazdaság, jólétében gyarapodó vidék" címmel tájékoztató rendezvényeket tart 2017. szeptember 26-tól az ország több megyéjében. (A lista folyamatosan frissül.)

„Biztonságos munkavégzés a terepen” címmel munkavédelmi témájú tájékoztató sorozatot szervez a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Mindez igazodik a nemzetgazdasági tárca által indított kampányhoz.

Az idei augusztusi tőzsdei búza-átlagár hiánya miatt több olyan földbérleti szerződésnél is jogi vita keletkezhet, amelyeknél a bérlet összegét az aktuális év augusztusi tőzsdei átlagárából számítják ki. Ezzel kapcsolatban a NAK megkeresésére a Földművelésügyi Minisztérium adott tájékoztatást.​

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közreműködésével indul el az öntözésfejlesztési stratégia kidolgozása. Egy korábbi kamarai felmérés szerint jelentős az öntözési igény.

Az irányító hatóság az „Élelmiszeripari komplex beruházások támogatása kombinált hiteltermékkel” című pályázatra a kérelmek beadását ideiglenesen felfüggeszti.

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

 

Földbizottsági meghívók

Telekommunikáció

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok