Mezőgazdasági termelés

Németországban jó cseresznyetermés várható az idei szezonban, de meg kell küzdeni a piacot uraló, a mediterrán térségből érkező importtal.


Elkezdődött a német cseresznyeszezon, a déli régiókban már érik a gyümölcs. Ám a Spanyolországból, Törökországból, Görögországból és Olaszországból érkező import, alacsony áraikkal, zsúfolt piacot alakított ki. A német mezőgazdasági piaci információs társaság (AMI) felmérése szerint a német termelők átlag feletti termést várnak idén: várhatóan 12%-kal emelkedik az előző évhez képest, ha az időjárás kedvező marad. A termés mintegy 32%-a feldolgozásra mehet.

Volt némi probléma ebben a szezonban is, a hűvös május miatt ugyanis néhány régióban elnyúlt a virágzás, valamint más régiókban olyan alacsony volt a hőmérséklet, hogy az terméskárosodáshoz vezetett. De ezeket a kieséseket más területek bőséges termése ellensúlyozza.
„A kínálat még mindig viszonylag kicsi, de az élelmiszerértékesítési csatornákat gyorsan meg kell nyitni” – közölte az AMI, hogy elkerüljék a készletek felhalmozódását. A piaci jelzések azonban nem túl bíztatóak, mivel a német cseresznye értékesítése kissé alacsonyabb, mint tavaly volt.

Dél-Németországban a korai fajták betakarítása már folyamatban van, de az importtal való versengés miatt a piac nem kedvező. A helyi termés elérhetősége nagyban függ az esőtől, ami kockázatot is jelent a cseresznye minőségét és mennyiségét illetően, mivel azokat az időjárás határozza meg. A német cseresznye termőterülete növekedett az elmúlt években, mivel a meggytermelők erre váltanak a jobb jövedelmezőség miatt. A nagysága jelenleg megközelítőleg 6000 hektár (2013-ban még 5200 hektár volt).

A hivatalos statisztika alapján tavaly 44 200 tonnával rekordtermés volt Németországban, amit segített a mediterrán területek késői betakarítása és a korai német szezonkezdet is. Az AMI azonban megkérdőjelezi, hogy a hivatalos mennyiség teljes egészét valóban betakarították. Annak ellenére, hogy egy korábbi szezonkezdet előnyt ad a hazai piacon a német cseresznyének, a termelők közötti versengés egy kínálati évben nyomás alatt tartja az árakat, amíg a készletek el nem fogynak.


(NAK/ Csép Adrienn és Fodor Zoltán – Forrás Ieg Vu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám