Mezőgazdasági termelés

Több állattartó ágazatnak kell szembenéznie a szélsőséges állatvédő szervezetek újabb megnyilvánulásával. Emiatt pedig szükséges a szakmai szervezetek összefogása.


Az Európai Bizottság 2018. szeptember 11-én vette nyilvántartásba a „Vessünk véget a ketrecek korszakának (End of the cage age)” európai polgári kezdeményezést. Célja a „ketreces” állattartás felszámolása, mely többek között megtiltaná a ketrecek használatát az étkezési tojótyúk, a nyúl, a jérce, a brojler-tenyészállat, a tojótenyészállat, a fürj, a kacsa és a liba tartása esetében, de tiltaná a kocáknak kialakított kocaállások használatát is.

Egyéves időszak áll rendelkezésre legalább hét különböző tagállamból a támogató aláírások összegyűjtésére, az EB pedig eldöntheti, hogy helyt ad-e vagy elutasítja azt, de döntését mindkét esetben indokolnia kell. A civil kampány weboldalán lévő képek manipulatívak és alkalmasak arra, hogy rossz képet alakítsanak ki általánosságban az állattartókról.

Miután minden tagországot és több ágazatot is érint a kezdeményes, a NAK közös fellépést sürget a hazai szakmaközi és szakmai szervezetekkel, a Copa-Cogeca, illetve a V4-ek kamaráival összefogva. Ezzel határt szabva a termelőket érintő károkozásnak és elindítva egy másik európai polgári kezdeményezést a jövedelmező és biztonságos állattartás, valamint a kiszámítható állattartói jövő érdekében. A hazai állattartás és állattartók imázsának megőrzése és javítása érdekében ki kell alakítani egy olyan állatjóléttel kapcsolatos stratégiát és intézkedéscsomagot is, amely alapján az ilyen és hasonló félrevezető kezdeményezések kezelhetők.


(NAK/Dúl Udó)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei