Mezőgazdasági termelés

Eredményesen zárult a hároméves SheepNet projekt. Az idei év januárjában, ennek folytatásaként, újabb 3 éves projektet indítottak el EuroSheep néven.


Az európai juhágazati termelés csökkenőben van, amelynek eredményeképpen az EU ma minden eddiginél több juhhúst importál. Ezért 2016 őszén útjára indították a HORIZON2020 program keretében támogatott, hároméves SheepNet (Sharing Expertise and Experience towards sheep Productivity through NETworking) nemzetközi projektet, mely összehozta Európa vezető juhtermelő országait, hogy új megoldásokat alakítsanak ki és már bevált, jó gyakorlatokat gyűjtsenek össze. A 2019 novemberében zárult projekt eredményeként Európa-szerte a mezőgazdasági termelők mind a termelésben, mind pedig a jövedelmezőségben már növekedést tapasztalnak, ami a fogyasztók számára is előnyös lesz.

A juhhús- és tejtermelés fontos gazdasági ágazat Európában, különösen olyan országokban, mint Írország, Franciaország, Olaszország, Románia, Spanyolország és az Egyesült Királyság. Az EU összesen 85 millió, mintegy 830 000 gazdaságban található tejelő- és húshasznosítású juhállománya mellett ‒ a szintén projektpartner ‒ Törökországban további 33 millió juh található, mely állományméret nagyobb, mint Ausztrália és Új-Zéland juhállománya együttesen.

A magas európai juhállomány-létszám ellenére az EU juhhúsból mindössze 85 %-ban önellátó, ennek eredményeként az unió a világ második legnagyobb importőre. Az EUROSTAT adatai szerint az Európai Unióban 2000 óta a termelők száma 50 %-kal csökkent. Az elmúlt 10 évben a juhágazat termelékenysége ‒ az egyes országtól és az alkalmazott gazdálkodási rendszertől függően ‒ közel 40 %-kal csökkent.

Jean-Marc Gautier [Insitute De L’elevage (Idele), Franciaország], a SheepNet projekt vezetőjének álláspontja szerint különböző tényezők magyarázhatják ezt a csökkenést, de a legfontosabbak között szerepel a juhágazat alacsony termelékenysége, vagy az egy anyajuhra jutó felnevelt bárányok számának kedvezőtlen alakulása. E negatív tendencia ellenére azonban számos lehetőség áll rendelkezésre a juhágazat termelékenységének javítására, ugyanis a szaporaság fokozásával és a báránymortalitás csökkentésével javítható a gazdaságok jövedelmezősége és növelhető a juhhús-önellátási szint Európában.

A SheepNet projekt fő célja az volt, hogy az anyajuhok termelékenysége 0,1 anya/felnevelt bárány mértékben javuljon, mely 64 ezer tonnával növelheti az EU juhhústermelését, melynek hatására az önellátási ráta a jelenlegi 85 %-ról 92 %-ra emelkedhetne. Ezenkívül a gazdálkodóknak ez a 0,1 mértékű anyánkénti felnevelt „báránytöbblet” hozzávetőlegesen 10 eurós többletjövedelmet eredményezne.

Fenti cél elérése érdekében a SheepNet projekt keretében a gazdálkodók, a kutatók és más juhágazati érintett felek szorosan együttműködtek. A projektszereplők együttesen azonosították be a juhok termelékenységének és az ágazat jövedelmezőségének javítását szolgáló területeket és gyűjtötték össze a legjobb gyakorlati megoldásokat. A projekt számos lehetőséget kínált tehát a kutatók, a tanácsadók és juhtenyésztők közötti tudományos és gyakorlati ismereteknek az átadásához nemzeti és nemzetközi szinten egyaránt.

A projekt által összegyűjtött megoldások a takarmány menedzsmenten és állategészségügyön belül olyan témákra fókuszáltak, mint például a vemhesség utolsó szakaszában történő takarmányozás, a kolosztrum kezelés, valamint a báránymortalitás és a vetélés okainak feltárása, továbbá az asszisztált és mesterséges bárány felnevelés, vagy épp az anyajuhok test kondíció-mutatójának mérése.

A SheepNet projekt a gyakorlat-vezérelt innovációról és a gyakorlati tudásmegosztásról szólt és a juhok termelékenységének javítását szolgáló innovatív technológiák és gyakorlatok bevezetését és terjesztését segítette elő. A program keretében 42 megoldás, 88 tipp és gyakorlati praktika valamint 22 tájékoztató anyag keletkezett. A munka eredményeként a projekt hivatalos weboldalán összesen 780 szakmai cikk, videó és gyakorlati megoldás jelent meg 6 különböző nyelven. Az összegyűjtött anyagok mindegyike átfogó információt tartalmaz az adott gyakorlati megoldás alkalmazásának várható költségeiről és előnyeiről, a szükséges előfeltételekről, valamint a tényleges gazdálkodói visszajelzésekről egyaránt.

A „többszereplős” ‒ alulról felfelé és fentről lefelé egyaránt építkező ‒ és a transzdiszciplináris, azaz több tudományterületet érintő megközelítésre törekvő projekt 3 éves programjának keretében 35 nemzeti workshopra és 5 nemzetközi szakmai találkozóra, valamint egy záró szemináriumra került sor. A tudásátadási tevékenységek során 19 sajtóközlemény, 143 cikk, 120 videó és 33 infografika került összeállításra, melyek a különböző közösségi média platformokon (Facebook, Twitter, LinkedIn, Youtube) kerültek terjesztésre.

A projektpartnerek bíznak abban, hogy a 3 éves program által hozott eredmények, változások vonzóbbá teszik a juhtenyésztést mind a jelenlegi, mind pedig a következő generáció gazdálkodói számára.
Az eddigi visszajelzések alapján elmondható, hogy a SheepNet projektnek már most is nagy hatása van, a gazdálkodók ugyanis alkalmazzák az állományok termelékenységének, a munka hatékonyságának és a gazdálkodások jövedelmezőségének javítását szolgáló gyakorlati megoldásokat és praktikákat.

Az idei év januárjában, a SheepNet projekt folytatásaként, újabb 3 éves projektet indítottak el EuroSheep néven. A projekt célja egy EU/nemzetközi juhtenyésztéssel foglalkozó tematikus hálózat létrehozása, mely fő fókuszterületein, a takarmányozáson és az állomány menedzsmenten, valamint az állategészségügyön keresztül célozza meg a juhágazat jövedelmezőségének növelését.

A SheepNet projekthez kapcsolódó korábbi cikkeink itt, a EuroSheep projekthez kapcsolódó cikkeink pedig itt érhetőek el.


Forrás: European Commission - New ways to increase Europe's sheep population and sheep profitability

NAK/Borovka Zsuzsa

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám