Koronavírus

Az európai zöldség- és gyümölcstermelők és -beszállítók jelentést tettek közzé a koronavírus ágazatra gyakorolt hatásáról, rámutatva az idénymunkások mobilitásának fokozásának szükségességére, és felszólítottak az új uniós előírások, például az új ökológiai jogszabályokban előírtak elhalasztására.


A vírusok hatását vizsgáló jelentésben a friss termékekkel foglalkozó egyesület, a Freshfel Europe arra törekedett, hogy felvázolja a pandémia május elejéig látható hatását a friss termékek rövid-, közép- és hosszú távú fogyasztói ellátására. A jelentés a munkaerő elérhetőségére és védelmére, az új logisztikai korlátokra, a piaci teljesítményre, valamint az ellátási lánc gazdasági hatásaira és hozzáadott költségeire gyakorolt hatást vizsgálja.

Philippe Binard, a Freshfel Europe vezetője elmondta, hogy az ágazat a válság idején folyamatosan kínált friss, biztonságos és egészséges termékeket a fogyasztók számára. De hozzátette, hogy további támogatásra lesz szükség az ágazat számára, hogy megőrizze versenyképességét az elkövetkező hónapokban, és biztosítsa a fogyasztók számára a friss zöldség- és gyümölcsellátást egész évben és azt követően is.

A munkaerőt illetően a jelentés szerint a rövid távú hatások:
-    korlátozott a betakarítási, ültetési és előkészítési munkák kapacitása;
-    a munkavállalók mozgásának korlátozása a távolságtartási intézkedések eredményeként;
-    fokozott verseny a munkavállalók számára az ellátási láncban és más ágazatokban;
-    a termelés lelassulása a távolságtartási követelmények miatt;
-    a beérkező idénymunkások egészségének és tartózkodásuk folyamatos biztonságának biztosítása érdekében az európai szintű harmonizált iránymutatások és intézkedések hiánya; és
-    a munkavállalók védelméhez szükséges anyagok korlátozott rendelkezésre állása, ideértve a kéztisztítókat, a kézmosókat és a maszkokat.

A jelentés megjegyzi, hogy noha sok EU-tagállam részben visszavonta az idénymunkások belépésének lehetővé tételére vonatkozó eredeti szigorú korlátozásait, a jelenlegi intézkedések továbbra is korlátozzák az elegendő számú munkavállaló toborzását a betakarítási munkákra Európában.
Németország 80 ezer munkavállaló belépését engedélyezte, miközben 300 ezer munkavállalóra volna szüksége. Spanyolországhoz és Olaszországhoz hasonlóan Hollandiában nagyjából 125 ezer munkavállalóra, Belgiumra pedig mintegy 50 ezer munkavállalóra lenne szükség.

„Hollandiában a zöldség-gyümölcs termelő vállalkozások helyzetét jelenleg a virágágazatból érkező munkavállalók segítik, amely majdnem teljesen megbénult. Amint a virágüzlet folytatódik és a friss zöldség-gyümölcs termelés Hollandiában nyári csúcsra szökik, nagyon nagy szükség lesz további idénymunkásokra más tagállamokból ” – állítja a jelentés.

A jelentés több javaslatot tesz a politikai döntéshozók számára:
-    az idénymunkások mobilitására vonatkozó útmutatások hatékony végrehajtása;
-    „zöld sávok” megvalósítása az idénymunkások számára;
-    pénzügyi támogatás a távolságtartási intézkedések fenntartásához (például a munkavállalók egyéni elhelyezése);
-    kivételes rugalmasság a munkaidő beosztásában;
-    a „kapcsolódó szolgáltatások” alapvető tevékenységként történő kezelése (például a csomagolóanyag ellátás);
-    további kompenzáció és jövőbeli biztonság a folyamatos gazdasági stabilitás biztosítása érdekében; és
-    további rugalmasság az adminisztratív eljárásokban (például az ellenőrzések egyszerűsítése).

A jelentés azt is felveti, hogy az Európai Unió politikai tervezését a jelenlegi kihívások figyelembe vételével és a világjárvány hatásainak fényében kell folytatni. Ez magában foglalja az új uniós szintű szabványok és követelmények (például az új ökológiai jogszabályok) rövid távú elhalasztását is.

A teljes angol nyelvű elemzés ide kattintva megtekinthető.


NAK / Fodor Zoltán – Forrás: Freshfel Europe

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám