Koronavírus

A koronavírus gyors elterjedése az emberi kapcsolatokra is jelentős hatást gyakorol, és ennek következtében új terminológiák épülnek be mindennapjainkba, mint például a „társadalmi távolságtartás”.


Az Élelmiszer-szabványügyi Hivatal (Food Standards, Agency, FSA) útmutatót adott ki az élelmiszeripari munkavállalók biztonságának megőrzése, és az egymás közötti vírus átadás megakadályozása céljából. Ennek értelmében a dolgozóknak továbbra is be kell tartaniuk a lehető legszigorúbb higiéniai előírásokat, beleértve a személyes védőeszközök használatát és a gyakori kézmosást. Mindemellett fontos, hogy a munkavállalók kellő távolságot tartsanak egymástól, vagyis éljenek a „társadalmi távolságtartás” lehetőségével. Abban az esetben, ha a munkakörnyezet erre nem ad lehetőséget, akkor a munkáltatónak mérlegelnie kell, hogy milyen intézkedéseket tud tenni a munkavállaló védelmének érdekében.

Nagy-Britannia és Írország legnagyobb szakszervezete, az Unite the Union az ajánlás helyett kötelezővé tenné az élelmiszeripari termelési vonalakon dolgozók számára a két méteres távolságtartást. A betartást segítheti a vonalak lassítása, a személyzet gyakoribb forgatása, illetve az elválasztó mobilfalak elhelyezése.

A termelés lassítása azonban bizonyos ágazatokban problémát vet fel. A megnövekedett fogyasztói kereslet a termelés fokozását igényli, mindezt összhangban a dolgozók fokozott védelmével. Hiszen ha a munkavállalók lebetegednek, akkor kereslet ide vagy oda, nem lesz, aki kielégítse a megemelkedett igényeket. Annak ellenére, hogy bizonyos ágazatok automatizáltsági szintje magas, az élelmiszeripar alapvetően kézimunka igényes ágazat. Érdemes tehát bizonyos intézkedéseket eszközölni a kockázat minimalizálása érdekében. Ilyen lehet az érintés nélküli fertőtlenítőszer adagolók, a gyakran használt ajtók nyitva tartása – így elkerülve az állandó kilincs érintését – a gyakori kontakt felületek rendszeres fertőtlenítése, valamint a munkavállalók folyamatos oktatása, tájékoztatása.

Az élelmiszer-biztonsággal foglalkozó Klipspringer vállalat tíz tanácsot fogalmaz meg arra vonatkozóan, hogy hogyan lehet betartani a két méteres távolságot az élelmiszeripari üzemekben. Az első helyen az oktatás és a kommunikáció áll, amely célja, hogy minden munkavállaló tisztában legyen azzal, hogy miért fontos a „társadalmi távolságtartás”. A csapat minden tagjában tudatosítani kell fontosságát és mulasztás esetén felelősségre vonni a tagokat. Ahol megoldható a dolgozókat ésszerűen rotálni kell, illetve fontolóra kell venni az emberek útvonalainak elterelését különböző ajtókkal, érintésmentes megoldásokkal (pl. forgóajtó). Az emberek 60 000-szer gyorsabban dolgozzák fel a képeket, mint a szavakat, így érdemes képi megjelenítéssel illusztrálni (pl. táblákkal, padló jelzésekkel) a távolságtartás mértékét, módját. Az üzemi zónák áttekintése segítheti a keresztszennyeződések további csökkentésében.

Amennyiben a két méteres távolság betartása a gép üzemeltetése miatt nem megoldható fizikai elválasztók (pl. paravánok, falak) alkalmazhatók. Érdemes megvizsgálni a gyakran használt eszközöket (pl. toll, mérőeszközök) és amennyiben megoldható mindenki számára sajátot biztosítani. A munkaidők és a szünetek eltolásával akár felére is csökkenthetjük az emberi kapcsolatok számát. Mindemellett a közös helyiségek (pl. étkező, dohányzó) esetében is biztosítani kell a távolságtartást a helyiség átrendezésével, illetve elválasztók alkalmazásával.

A „társadalmi távolságtartás” megvalósítása esetenként nem egyszerű, azonban a munkavállalók egészségnek megóvása és így az élelmiszer-előállítás folyamatosságának biztosítása szempontjából indokolt.



Dr. Szűcs Viktória/NAK

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám