Környezetgazdálkodás

Lezárult a 2017-es szennyvíziszap, iszapkomposzt, termékkomposzt tájékoztató roadshow rendezvénysorozat.


A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara négy helyszínen szervezett októberi tájékoztató roadshowja véget ért. A fórumok a tápanyag-utánpótló anyagok agráriumban történő felhasználásának jelentőségéről, a szennyvíziszap, az iszapkomposzt és a komposzttermék keletkezéséről, azok előállításáról, tudományos kísérleti eredmények bemutatásáról, a kihelyezéshez szükséges engedélyezési eljárás folyamatáról, valamint mezőgazdasági célú felhasználásukkal kapcsolatos tudnivalókról adtak tájékoztatást a gazdálkodók részére.

A területileg illetékes vízművek szakembereitől elhangzott előadásokban a hallgatóság megismerhette, hogy a telepekre beérkező szennyvíz tisztítása során keletkező szennyvíziszappal milyen kezeléseket (sűrítés, víztelenítés, struktúrajavító-anyaggal való keverés, komposztálás) végeznek annak érdekében, hogy ez a magas szervesanyag-, nitrogén- és foszfortartalmú másodlagos alapanyag a termőföldeken hasznosíthatóvá váljon. Hallhattunk a szennyvíziszap hosszú távú kedvező pozitív hatásairól és termőföldön történő hasznosítás folyamatáról.

Az iszaphasznosítás engedélyezési eljárásának menetét és szabályait (50/2001. IV.3. Kormányrendelet) a talajvédelmi hatáskörben eljáró megyei kormányhivatalok szakemberei mutatták be. Hangsúlyozták, hogy a szennyvíziszap- és iszapkomposzt-felhasználás minden esetben engedélyhez kötött tevékenység. Az engedélyezési kérelem része egy talajvédelmi terv is, melyből elsősorban a területegységre kijuttatható szennyvíziszap, illetve szennyvíziszap-komposzt mennyiségét határozzák meg.  A szabályozás néhány sarokpontjára szerint, úgymint termőföldön az iszap nem tárolható, kijuttatás után haladéktalanul be kell dolgozni a talajba. A szennyvíziszap-komposzt esetén van lehetőség arra, hogy két hónapig a tábla szélén tárolják.  

A Biopsol Kft. ügyvezető igazgatója a termékkomposzt pozitív hatásairól számolt be. Kiemelte, hogy a szennyvíziszap-alapú termék előállítása során fontos kritérium a megfelelő higiénizáció elérése és állandó tápanyagtartalom biztosítása és a kedvező növényélettani hatás biztosítása. A termék előállítását biológiai  irányított technológiával célszerű biztosítani, annak érdekében, hogy a legrövidebb idő alatt a legjobb hatékonysággal, az elvárt cél teljesítésével történjen a gyártási folyamat. Ezekre a termékekre a 36/2006. (V.18.) FVM rendelet vonatkozik és vizsgálatukat, minősítésüket már a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági hatóság (NÉBIH) végzi. A termékkomposztot felhasználhatjuk akár AKG-területeken is, míg a szennyvíziszapot és az iszapkomposztot nem.

Az Erdészeti Tudományos Intézet munkatársai a szennyvíziszap felhasználásával végzett kísérleteket és azok eredményeit mutatták be. A szennyvíziszap nemcsak tápanyag-utánpótlásra szolgál, hanem mikroelempótlásra, valamint a talajszerkezet javítására is alkalmas. A szennyvíziszap-komposztok a fő tápanyagok mellett - a növényi élethez nélkülözhetetlen - mikroelemeket és bioaktív anyagokat is tartalmaznak. A szerves kötésben lévő tápelemek jól hasznosulnak, a kimosódás ezért minimális. A kísérletek jól mutatták, hogy a tápanyagutánpótló-anyagok megfelelő arányú alkalmazása növeli a biomassza mennységét, illetve javítja a talajok szerkezetét is.

A fórumokon az Ökoforestino Kft. munkatársaitól hallhatunk részleteket a VP5-8.1.1-16 Erdősítés támogatása, ipari célú fás szárú ültetvények telepítése pályázati felhívás kapcsán. A fás szárú ültetvények telepítésének kritériuma a minimum 0,5 hektáros mezőgazdasági terület, amire meghatározott fafajokat telepítenek. A cél a mezőgazdasági területek fásítása rövid vágásfordulójú maximum 20 évig fenntartott faállománnyal. A telepítést 135/2017. (VI. 9.) kormányrendelet szabályozza. A pályázat néhány hete módosult, mely módosulás eredményeként az elbírálásánál többek között plusz pont jár érte, ha szennyvíziszapot, iszapkomposztot és termékkomposztot használ fel a területen a gazdálkodó.

Az előadások vázlatai:

pdf Biológiailag irányított komposztálás, avagy szennyvíziszapból termék (2.75 MB)

pdf Fásszárú ültetvények létesítési lehetőségei (4.28 MB)

pdf Szennyvíziszap keletkezése, összetétele, mezőgazdasági hasznosítása (13.77 MB)

pdf Szennyvíziszap alkalmazása, Erdészeti Tudományos Intézet (4.33 MB)

pdf Szennyvíziszap-kijuttatás szabályai (2.44 MB)

 


(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám