Környezetgazdálkodás

A pannon gyepek és a kapcsolódó élőhelyek hosszútávú megőrzését szolgálja a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. által koordinált GRASSLAND-HU, amely az első természetvédelmi célú LIFE integrált projekt Magyarországon. A nyolcéves projektben közel 5,5 milliárd forintból gazdálkodhat az együttműködő 15 szervezet.

 

A projektben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara konzorciumi partnerként vesz részt kilenc nemzeti parki igazgatóság, a Magyar Természettudományi Múzeum, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. és a Zöld Akció Egyesület mellett. A konzorcium vezetője a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft (HOI).

Prommer Mátyás (HOI), a projekt szakmai vezetője elmondta, hogy a gyepek fajgazdagságának megőrzése kiemelten fontos, ráadásul az Európai Unión belül Magyarországon a legnagyobb a gyepek változatossága. Hazánktól nyugatra nálunk fellelhető gyeptípusok egy része már nem is található meg, így ezek megőrzése kulcsfontosságú.

A GRASSLAND-HU Life IP célkitűzései között szerepel egy átfogó, gyepvédelmi stratégiát támogató szakmai anyag elkészítése, amely tartalmazza a természetvédelmi helyzetet és célkitűzéseket, fajvédelmi terveket, valamint gazdasági-szociális elemzéseket is. Emellett több gyepes élőhelyet is helyreállítanak a projektben, ami többek között gyakorlati gyepkezelést (cserje és inváziós fajok irtása, legeltetés stb.), vízháztartás stabilizálást és csatornák betemetését jelentheti. Továbbá gyepekhez kötődő fajok gyakorlati védelmét is ellátnák a szakemberek (szöcskeegér, földikutya).

A projekt jelenlegi szakaszában a kamara fő feladata az MME-vel karöltve azon szaktanácsadók azonosítása és képzése, akik érdeklődnek a jövedelmező módon megvalósítható, környezetkímélő gyepterületkezelés jó gyakorlatai iránt, szeretnének a környezetvédelemről tanulni és tanácsadást folytatni mezőgazdálkodók számára a Natura 2000-hez kapcsolódó problémákat illetően. A projektszakasz megvalósításának következtében a képzett NAK tanácsadók 19 megyében lesznek elérhetőek.

A projekttel kapcsolatban bővebb tájékoztatás Koczur Szilvia (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) a projektért felelős szakértőtől kérhető.


(NAK/ Koczur Szilvia)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei