Megjelent a Bizottság (EU) 2022/1370 rendelete az 1881/2006/EK rendeletnek az egyes élelmiszerekben előforduló ochratoxin A felső határértékei tekintetében történő módosításáról.
Az 1881/2006/EK bizottsági rendelet meghatározza az élelmiszerekben előforduló egyes szennyező anyagok, köztük az ochratoxin A felső határértékeit.
2020-ban az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (a továbbiakban: Hatóság) aktualizált tudományos szakvéleményt fogadott el az élelmiszerekben előforduló ochratoxin A-ról. A Hatóság úgy ítélte meg, hogy nem helyénvaló egészségügyi alapú irányértéket megállapítani az ochratoxin A-ra vonatkozóan, és hogy a Hatóság által 2006-ban megállapított 120 ng/testtömegkilogramm megengedhető heti bevitel ennek megfelelően már nem érvényes.
Ochratoxin A-t találtak olyan élelmiszerekben, amelyekre vonatkozóan még nem állapítottak meg felső határértéket, és amelyek hozzájárulnak az ochratoxin A-nak való emberi kitettséghez, ezért helyénvaló felső határértéket megállapítani az alábbi élelmiszerekre is:
- szárított szőlőtől eltérő szárított gyümölcsökre,
- egyes édesgyökér- készítményekre,
- szárított fűszernövényekre,
- gyógynövényforrázatok egyes összetevőire,
- bizonyos olajos magvakra,
- pisztáciára
- kakaóporra,
- alkoholmentes malátaitalokra,
- datolyaszirupra.
Figyelembe véve a rendelkezésre álló előfordulási adatokat, csökkenteni kell az ochratoxin A felső határértékét az alábbi élelmiszerekre:
- péksüteményekre,
- szárított szőlőre,
- pörkölt kávéra,
- oldható kávéra.
Mindemellett az egyes fűszerekben előforduló ochratoxin A-ra vonatkozó meglévő rendelkezéseket valamennyi fűszerre kiterjesztették.
Az 1881/2006/EK rendelet melléklete e rendelet mellékletének megfelelően módosul.
A mellékletben felsorolt, 2023. január 1-je előtt jogszerűen forgalomba hozott élelmiszerek minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejükig forgalomban maradhatnak.
A rendelet az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetését (2022. augusztus 5.) követő huszadik napon lép hatályba.
NAK/Szőke Rita