Szakmai információk és anyagok

Az európai mezőgazdaságot és erdészetet érintő összetett kihívásokra történő reagálás érdekében, 20 európai országgal együtt, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is részt vesz az i2connect (i2c) nemzetközi projektben.

A projekt célja az interaktív innovációs folyamatokat támogató szaktanácsadói kompetenciák fejlesztése, eszköze pedig az interaktív innováció gyakorlatban történő alkalmazása. Cél a mezőgazdaság-, erdőgazdaság- és az élelmiszerelőállítás területein a tudásáramlás fokozása a digitalizáció és az innováció elősegítés e érdekében. Ebben az ún. AKIS rendszerben (Agricultural Knowledge and Innovation Systems – Agrár Tudás- és Innovációs Rendszer) kiemelten fontos szerepet töltenek be a tanácsadók, szaktanácsadók, erdészeti szakirányítók, falugazdászok stb.

A konzorciumtagok és a harmadik (kapcsolt) szereplők arra vállalkoztak, hogy 29 európai országban elkészítik az adott ország AKIS országjelentését, fókuszban a tanácsadási szoltáltatásokkal, a 2015 évben PRO AKIS projekt keretében publikált (www.proakis.eu) országjelentések figyelembevétele mellett. Az elkészült országjelentések (country report-ok), az i2c honlapján, ide kattintva Országjelentések (angol nyelven) elérhetőek. Itt szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a friss jelentésekben külön alfejezet foglalkozik az adott ország erdészeti ágazatával, míg ez a korábbi jelentésben nem volt kötelező elem.

A 2021. márciusában megjelent riport a korábbiakhoz képest négy új országjelentést tartalmaz: Horvátország, Svájc, Montenegró és Szerbia, ugyanakkor Anglia riportja nem került szerepeltetésre az EU-ból történő kilépés miatt.

A honlapon elérhető jelentések átfogó áttekintést adnak az adott ország AKIS szereplőiről és intézményrendszeréről, a köztük lévő kapcsolatrendszerről, az AKIS aktuális helyzetéről és lehetőségeiről, valamint az országos ill. regionális szinten működő mezőgazdasági- és erdészeti tanácsadó szolgáltatásokról 2020 év novemberéig bezárólag. A riportokban a szerzők bemutatják a különböző együttműködéseket, vagy azok hiányát, ill. megoldási javaslatokat tesznek.

                                                       

Az i2connect Éves Közgyűlés 2020. november 5-6-án tartott plenáris ülésén egy virtuális galériában, „tárlat” keretében lehetőség volt megtekinteni az országjelentések kötelező elemeként elkészített AKIS ábrákat, ahol a magyar AKIS ábra kapta a legtöbb szavazatot (28-at a 47-ből). 

                            

A magyar AKIS ábra

A projektben a NAK és a Széchenyi István Egyetem szakértői együttműködésében készítették el a magyar „AKIS ország jelentést” (magyar és angol nyelven letölthető), és az ahhoz tartozó ábrát. Az alábbi linken elérhető az a virtuális galéria, ahol 29 ország közül a benevezett hét ország, így hazánk ábrája is megtalálható: virtuális galéria Jó kalandozást kívánunk!

 

(Jakab Ágnes/NAK)

 

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ