Pályaorientáció

Az öt ország (Bulgária, Lettország, Magyarország, Olaszország, Románia) partnerségében megvalósuló nemzetközi YOUCooperATE („Ifjúsági oktatási együttműködés a mezőgazdaság megújítására”) projekt keretében az Agrárközgazdasági Intézet NKft. három, az Agrárminisztérium fenntartásában működő agrárszakképző intézmény oktatóival és tanulóival fogott össze a 2020/2021-es tanév tavaszi félévében abból a célból, hogy bővítse a diákok ismereteit, készségeit az együttműködés, szövetkezés témakörében, egyben felhívja a tanárok figyelmét a projekt révén kidolgozásra kerülő, újszerű oktatási módszerre és tananyagra.

Nevezett oktatási intézmények az Északi Agrárszakképzési Centrumhoz tartozó két nyíregyházi intézmény, a Lippai János Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola és a Westsik Vilmos Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola, valamint a mátészalkai Baross László Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, továbbá az Alföldi Agrárszakképzési Centrum fenntartásában működő iskola, a Kétegyházai Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium voltak.

Az említett iskolák oktatóinak hathatós közreműködése és munkája által segítve változatos foglalkozássorozat valósulhatott meg a projekt keretei között. A négy agrárszakképző iskola összesen közel 150 diákja vett részt a program részét képező előkészítő kurzuson. Ezt követően mintegy 50 önként jelentkező diák végezte el a kísérleti online modulokat, amelyek játékos feladatokon keresztül ismereteik, érdeklődésük további mélyítésére szolgáltak. A kísérleti modulok a következő részterületeket ölelték fel:

 • A szövetkezet fogalma
 • Szövetkezeti értékek és alapelvek
 • A szövetkezetek fő típusai
 • Mezőgazdasági szövetkezetek sajátosságai
 • Szövetkezet alapítása, működtetése, fejlesztése

Az online kurzuson megszerzett tudásukat a tanulók egy üzletiterv-készítő versenyen kamatoztathatták, amelyben felkészítő, illetve értékelő szerep jutott az Agrárközgazdasági Intézet NKft., valamint a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács munkatársainak. A verseny keretében a négy résztvevő intézményből hat, egyenként 3-5 fős csapat mutatta be szövetkezeti együttműködési ötletét online keretek között:

 • Kelet FruiTÉSZ (ÉASzC Lippai János Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola)
 • Eperkert Marketing Szövetkezet (ÉASzC Westsik Vilmos Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola)
 • Szabolcsi Szeszgyártó Szövetkezet (ÉASzC Westsik Vilmos Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola)
 • Szatmár-Körzet Szövetkezet és Feldolgozóüzem (ÉASzC Baross László Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium)
 • Szatmári Burgonya Szövetkezet (ÉASzC Baross László Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium)
 • Mini-Tini ABC (AASzC Kétegyházai Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium)

Nagyon szoros versenyben végül az ÉASzC Baross László Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium „Szatmár-Körzet Szövetkezet és Feldolgozóüzem” nevű csapata győzedelmeskedett, ezzel továbbjutva a YOUCooperATE üzletiterv-készítő verseny nemzetközi fordulójába.

A gyakorlati megismerést segítő programsorozat részeként az iskolák online kurzust megkezdő diákjai az ország különböző pontjain található, szövetkezeti vagy egyéb formában működő, a gazdálkodók együttműködésén alapuló vállalkozások telephelyeit látogattak meg, ahol testközelből tapasztalhatták meg a kooperáció előnyeit, és vehették szemügyre a tagok által közösen igénybe vett korszerű feldolgozási, csomagolási, értékesítési folyamatokat és technikákat. A tanulmányutak célhelyszínei 2021. június-júliusában a következők voltak:

 • Szatmárkert-Hodász Szövetkezet (Hodász)
 • Délalföldi Kertészek Szövetkezete (Szentes)
 • Csabai Raktárszövetkezet (Békéscsaba)
 • Zöld Kert-TÉSZ (Csenger)

Az Agrárközgazdasági Intézet Nkft. köszönetét fejezi ki az Agrárminisztérium, mint fenntartó képviselőinek, az agrárszakképzési centrumok, illetve a tagintézmények vezetőinek, a felkészítő és kísérő tanároknak, a FruitVeb közreműködő tisztségviselőinek, a tanulmányút keretében meglátogatott szervezetek vezetőinek és munkatársainak, hogy a projekt megvalósulásában nélkülözhetetlen segítséget nyújtottak. Köszönet és dicséret illeti a programban résztvevő diákokat kitartásukért és eredményes szereplésükért.

A YOUCooperATE projekt következő állomását a projektben résztvevő országok nyertes csapatainak nemzetközi versenye jelenti, amelyre tervezetten 2021 októberében kerül sor. A projekt keretében kialakított felületen elérhető tananyagok már a 2021/2022-es tanév őszi félévében az agrárszakképzést támogató eszközként hasznosulhatnak, elősegítve az agráregyüttműködésekkel kapcsolatos ismeretek elmélyítését.

 

(Forrás: Agrárközgazdasági Intézet)

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ