Aktualitások

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet a Nemzeti Agrárgazdásági Kamarával, továbbá az Agrárminisztériummal együttműködésben kutatást végzett az agrárszakképzésben részt vevők körében. A felmérés célja annak feltárása, hogy milyen eszközökkel növelhetőek az agrárszakképzés beiskolázási mutatói, javíthatóak a képzési feltételek. A felmérés a tanulókat a pályaválasztásuk hátterében álló motivációkról, illetve az agrárszakképzéssel kapcsolatos tapasztalatokról kérdezte, kitérve a továbbtanulással, munkába állással kapcsolatos preferenciák feltárására.

A tanulók döntő többsége technikumi/szakképző iskolai tanulmányai megkezdésének okaként az adott szakma iránti érdeklődést jelölte meg és közel ugyanekkora arányuk a középiskola-választás során jelenlegi iskoláját nevezte meg első helyen, mint továbbtanulási lehetőség.

A tanulói vélemények alátámasztják és megerősítik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által képviselt törekvések helyességét, miszerint a pályaválasztásnál a leghasznosabbnak az iskolai nyílt napok bizonyulnak, főként az interaktív, a tevékenységek, technológiák kipróbálására lehetőséget adó, az iskolában tanuló felsőbb éves diákok vagy korábban végzettek aktív részvételével megvalósuló rendezvények. Ilyen jellegű kamarai program például a nyaranta zajló Szakmakóstoló hetek és az őszi időszakokban megrendezett pályorientációs napok is.

A fenti okok mellett a pályaorientációban fontos szerepe van a pályaválasztási kiállításoknak, valamint a középiskolák honlapjain közölt információknak. Különösen jó eszköznek bizonyulnak a diákok részvételével készülő bemutatkozó kisfilmek. Fontos visszajelzés az is, hogy a szórólapok, pályaválasztási honlapok, valamint az országos szakmai kiállítások csak mérsékelt szerepet játszanak a tanulók pályaválasztási/iskolaválasztási döntéseiben.

A pályaorientációs tevékenységek, kampányok célcsoportjának meghatározását illetően fontos információ, hogy a válaszadó tanulók döntő többsége a szülei, családtagjai segítségére támaszkodik a középiskola-választás során, és döntésükben meglepően alacsony az általános iskolai osztályfőnökök, pedagógusok szerepe.

A válaszok elemzése alapján kimutatható, hogy a tanulók szakma- és iskolaválasztását jelentősen befolyásolja a gazdálkodói családi háttér, azaz, hogy a család folytat-e otthon mezőgazdasági tevékenységet.

A különböző évfolyamon tanulók válaszaiban érdemi különbség szinte kizárólag a szakképzéssel való elégedettség kérdései mentén mutatkoztak. A tanulók már egy év alatt is veszítenek a motiváltságukból, csalódottabbak a képzést és az iskolájukat illetően, mint a képzésbe újonnan belépő társaik.

 

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Egységes kérelem

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei