Vidékfejlesztés

A mezőgazdasági kutatásokat közérthetően bemutató látogatóközpont épül Martonvásáron, az MTA Agrártudományi Kutatóközpontjának tervezett új tömbje mellett.

A létesítmény létrehozásáról ünnepélyes keretek között írtak alá megállapodást az MTA, a kutatóközpont és a város vezetői.

A társadalmi, gazdasági, környezeti változások arra ösztönzik a tudomány művelőit, hogy minél pontosabb válaszokat adjanak az emberiség számára nehézséget jelentő problémákra. Ilyen például a globális felmelegedés, a szárazság, illetve a megváltozott körülmények között még hatékonyabb eljárásokra kényszerülő élelmiszer-termelés – fogalmazott Lovász László, az MTA elnöke a kutatóközpontban július 18-án tartott aláírási aktuskor. Hozzátette, e kihívásokkal Magyarországnak is szembe kell néznie; a tudomány akkor képes feladatát elvégezni, ha olyan agrártudományi kutatóközpont jön létre, amely tudásánál, felszereltségénél és kapacitásánál fogva alkalmas arra, hogy a mezőgazdasági kutatások élére álljon.

Gyakorlati célokat szolgálnak a kutatások

Mint azt az Akadémia vezetői tavasszal bejelentették – a szellemi kapacitás és a tudományos infrastruktúra új súlypontjaként – az MTA Agrártudományi Kutatóközpontjában épül meg az új Agrár-Innovációs Centrum. Összesen 9,8 milliárd forintos beruházással szándékuk szerint a magyar mezőgazdaság fontos erőforrása jön létre. A központban egyebek mellett a klímaváltozás miatt szükségessé vált kutatásokat végeznek, így például az időjárás változásainak ellenállóbb vagy az extrém körülményekhez jobban alkalmazkodó növényeket nemesítenek, valamint a klímaváltozás nyomán Magyarországon újonnan megjelent kórokozófajokat is vizsgálnak majd. A fejlesztés részét képezi egy 3 milliárd forintos infrastruktúra-megújítást szolgáló támogatás. Ez lehetővé teszi a növények alkalmazkodóképességének tanulmányozását a teljes növény szintjétől a sejt- és molekuláris szintekig. Vizsgálhatóvá válnak a növények extrém környezeti hatásokra adott anyagcsere- illetve génaktivációs válaszai.

Megújul a Brunszvik-kert is

A kutatócentrummal együtt a beruházás részeként egy mezőgazdasági ipari park, valamint egy látogatóközpont is létrejöhet Martonvásáron – tájékoztatott az MTA. Ez utóbbi megvalósításáról írt alá háromoldalú megállapodást Lovász László, Balázs Ervin, a kutatóközpont főigazgatója, valamint Szabó Tibor, Martonvásár polgármestere. A tervek szerint 2018 márciusára 800 millió forintos beruházással megvalósuló, interaktív kiállítást is magában foglaló látogatóközpont az agrártudományi kutatásokat mutatja majd be közérthetően minden korosztály számára, amelyen az érdeklődők megismerhetik a tudományos vizsgálatok módszereit és legújabb eredményeit. Balázs Ervin arra hívta fel a figyelmet, hogy a hamarosan megkezdődő munkák az új kutatóközpont valamint a látogatóközpont építése mellett a martonvásári Brunszvik-kert felújítására is kiterjednek.

(Forrás: Magyar Tudományos Akadémia)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei