Erdő- és vadgazdálkodás

A motorsport a természetben komolyan megbolygathatja a vadállományt, akadályozhatja az ott folytatott tervszerű vadgazdálkodási tevékenységet, ennek részeként a vadászatot is. Az érintett szakmai szervezetek keresik az optimális megoldást a helyzetre.


Az elmúlt bő egy évtizedben egyre többször bukkantak fel a természetben a motoros technikai sportok szerelmesei. Ez a szabadidős tevékenység védett természeti területen csak engedély birtokában űzhető, és az erdőterületeken is csak az arra kijelölt útra lehet ráhajtani a vonatkozó jogszabályok értelmében.

A járművek rendkívüli módon zavarják a vadászható és nem vadászható fajokat, akadályozva a tervszerű vadgazdálkodást, valamint súlyos károkat okozhatnak az ökológiai rendszerben. Az Országos Magyar Vadászati Védegylet, mint a vadgazdálkodó szervezetek érdekképviselete és a Magyar Motorsport Szövetség ezért felhívja a motorsportokat űzők figyelmét: csak szabályos keretek között hódoljanak szenvedélyüknek! Ellenkező esetben a kiszabott bírság akár 300 000 forintra is rúghat.

Ezzel együtt a szervezetek meggyőződése, hogy a megoldást nem a – kétségtelenül elrettentő – szankcióban kell keresni. Viszont egyeztetésekre kerülhet sor az érdekképviseleti szervezetek kezdeményezésére, hogy a jelenlegi törvényi szabályozásnak érvényt szerezzenek, és hogy hosszú távon megtalálják a minden érintett szempontjából optimális megoldást.

Részletek itt.


(forrás: OMVV)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ