Állattenyésztés

Az állatvédelemért felelős miniszteri biztos országos szinten lépett fel a húsevő prémes állatok prémcélú hasznosításával kapcsolatban.


Ovádi Péter elmondta, több megkeresés érkezett hozzá a húsevő prémes állatok prémcélú hasznosításával kapcsolatban, a jelzett problémákról haladéktalanul egyeztetett Nagy István agrárminiszterrel. Az állatvédelemért felelős miniszteri biztos kiemelte, 2020-ban az Európai Unió több tagállamában számos COVID-kitörés történt nyércfarmokon, Dániában pedig a teljes nyércállomány felszámolásáról döntöttek. Noha jelenleg hazánkban sem nyérc-, sem nutria-, sem görény-, sem rókatelep nem található, ugyanakkor ezen szőrméjükért tartott állatok tartásával kapcsolatban súlyos állatvédelmi aggályok merültek fel már az elmúlt években is külföldön.

Ovádi Péter hangsúlyozta, fenti okok miatt különösen fontosnak tartotta, hogy az állatvédelmi és közegészségügyi kockázatok csökkentése miatt időben és hatékonyan léphessenek fel a húsevő prémes állatok prémcélú hasznosítása ellen a vonatkozó szabályozás felülvizsgálatával egy ütemben. Hozzátette, a természeti, gazdasági és állatvédelmi problémák megelőzése érdekében a kormányzat ettől a lépéstől azt várja, hogy a jövőben ne lehessen Magyarországra telepíteni az EU-tagállamokban betiltott telepek állományait.

A húsevő prémes állatok prémcélú hasznosítását módosító rendeletet Nagy István miniszter aláírta, a részletszabályok a Magyar Közlönyben jelennek meg.


AM Sajtóiroda

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Egységes kérelem

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei