Növénytermesztés

Kevesebb kiállítóval és kisebb épített vásárterülettel, de megrendezik augusztus 18-21. között a Farmer Expót Debrecenben, az egyetem Böszörményi úti campusán. Az eseményen a NAK Hajdú-Bihar megyei szervezete is várja az érdeklődőket.

 

Miközben a szakkiállítások jelentősége egyre nő, idén ez még hangsúlyosabban jelentkezik, hiszen a koronavírus-járvány világszerte ágazatok sokaságát sújtotta. E felismerés jegyében döntöttek úgy a V-Trade Kiállítások Kft. vezetői, hogy (a járványügyi szabályok messzemenő betartásával) megrendezik a XXIX. Farmer Expót augusztus 18-21. között a Debreceni Egyetem Böszörményi úti Campusán.
–  A hazai agrárium életképességére, élni akarására utal, hogy az ágazat szereplői, ha kisebb számban és területen is, akarják és megszervezik. Magyarország egyik vezető agrár-seregszemléjét Debrecenben – hangsúlyozta Vaszkó László vásárigazgató. Hozzátette, a korábban tervezett 300 kiállító és 17 ezer négyzetméter épített vásárterület helyett valamivel több mint 100 kiállító mutatkozhat be mintegy 6 ezer négyzetméter épített területen.


Eloszlik a tömeg

A gazdasági jellegű kiállítások jellemzője, hogy bár lehet, hogy egy adott pillanatban több mint 500-an vannak jelen a vásárterületen, de például a Farmer Expo esetében ez a félezres tömeg 50 ezer négyzetméteren oszlik el. Ugyancsak járványügyi megfontolásokból idén a határon túlról nem hívtak kiállítókat a szervezők, a külföldről esetlegesen idelátogatók pedig a határnál érvényben lévő hivatalos protokollon esnek át.
– Az expó egy 150 kilométeres sugarú körben jelentkező gazdálkodói igényt hivatott kiszolgálni. Hogy a gazdák végre ki tudjanak lépni a négy fal közül, és személyesen beszélhessenek azokkal, akikkel hónapok óta csak a virtuális térben volt módjuk találkozni – fogalmazott Vaszkó László. – A jelenlévők biztonságát szolgálja a szervezők által összeállított járványügyi kézikönyv is, amit a hivatalos ajánlásoknál is szigorúbb regulákat tartalmaz.

A rendezvényt Dr. Nagy István agrárminiszter nyitja meg. A tárcavezető várhatóan arról beszél majd, hogy a tervezési időszak végén megmaradó európai uniós források felhasználása hogyan fog történni, illetve, hogy a gazdálkodók az idei évben milyen támogatásokra számíthatnak még. Arról is szó lesz, hogy mi a tárca víziója az ágazat jövőjéről, annak ismeretében, hogy az EU következő hétéves költségvetése gigantikus méretű fejlesztési forrásokat tartalmaz az agrárfejezeteiben is.


Szakmai programok

A pandémia miatt az állatbemutatók idén nagyrészt elmaradnak, de az állatbemutató pavilonok így sem maradnak üresen. E fedett, ám mégis nyitott épületekben „kiscsoportos foglalkozások” keretében – maximum 100 fő részvételével – szakmai rendezvényeket tartanak. A sertéstenyésztőket leginkább foglalkoztató három téma kerül napirendre: az afrikai sertéspestis (ASP) hatásai és kezelése; az ASP által befolyásolt világpiac; a fejlesztési források és jövőkép az ágazatban. A szarvasmarhatartók megvitatják a tejpiac és a húspiac helyzetét, valamint a támogatási lehetőségeket. Továbbá érdekesek lehetnek a madárinfluenza okozta baromfipiaci anomáliákról, illetve az ebből való kilábalás módozatairól, és az ágazati támogatások alakulásáról szóló előadások is. Emellett a kiskérődzőkkel foglalkozók és a földművelők is számíthatnak szakmai információkra.

Idén inkább a gépeken és az előadásokon lesz a hangsúly


Közönségprogramok

Miközben idén alapvetően a szabadtéri helyszínekre épül az agrár-seregszemle, a kiállítók rendelkezésére áll a nemrég átadott teniszcsarnok is, melyet a legkorszerűbb légcserélő technológiával láttak el. Ugyancsak elkészült az új állatbemutató tér, mely idén először új funkciót is kap: az ünnepélyes megnyitónak az itt felépített ideiglenes színpad ad helyet, a vendégek pedig a lelátókra felfestett ülőhelyekről követhetik az eseményeket. Például a Magyarok Kenyere program részeként idén is megrendezendő Kenyérünnepet. A közönségprogramok közül is kiemelkedik az a fogathajtó-mesterkurzus, amit Dobrovitz József fogathajtó-világbajnok tart majd a térség amatőr fogathajtó-versenyzőinek. Ugyancsak felélesztenék az expó szervezői a Virágkarneváli Kupa rendezvényét, amely egykoron a virágkarnevál egyik legnívósabb lovas kísérőprogramja volt.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar megyei szervezete az új fedett sportcsarnokban kialakított 160 négyzetméteres közösségi standján termelői piaccal, szakmai konzultációkkal, nyereményjátékkal és egyéb színes programokkal várja tagjait, partnereit.

További részletek itt.


(V-Trade/nak.hu) (fotó: V-Trade)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei