Élelmiszeripar

2021. december 3-án tartotta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága harmadik Élelmiszeripari workshopját a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Budai Campusán.

Az egynapos program során a résztvevők, akik az élelmiszeripari ágazatok széles köréből érkeztek, több előadás és gyakorlati bemutató keretében ismerkedhettek meg a kíméletes tartósítási eljárások széles palettájával. Az előadások során áttekintésre került a vízelvonásos, a hőkezeléses és a nemtermikus tartósítás, ahol a hőkezeléses eljárásokon belül az Ohmikus-, nagyfrekvenciás- és mikrohullámú melegítéssel is megismerkedhettek tagjaink. A nemtermikus tartósítási eljárások közül a nagy hidrosztatikus nyomás, a pulzáló elektromos térerő és az ionizáló sugárkezelés napjainkban alkalmazott irányait láthatták. Továbbá a jelenlévők az élelmiszerek minőségét befolyásoló tényezőkről és mikroorganizmusokról is hallhattak átfogó információkat.

A gyakorlati bemutatókon az elméletben már elhangzott technológiákból néhányat figyelhettek meg testközelből is a résztvevők. Az Egyetem kísérleti laboratóriumában lehetőségük volt végig kísérni a liofilizálás folyamatát, illetve az előkészített, többféle fagyasztva szárított zöldséget és gyümölcsöt megkóstolni, ezeket összehasonlítani az egyszerű szárítással előállított termékkel.

  Fotó: NAK

A gyakorlati bemutató második felében a szuvidálással, mint kíméletes hőközléses tartósítási módszerrel ismerkedhettek a résztvevők. Ebben az esetben különböző ideig és különböző módon hőkezelt marhahúst, csirkemellet, illetve tojást vizsgálhattak meg, laborkörülmények között.

     Fotó: NAK

A nap a különböző szárítási módszerek ismertetésével zárult. Ezek közül kiemelve a vákuum- és a mikrohullámú szárítást és ezek kombinációit. A gyakorlati bemutató zárásaként a kisüzemi méretekben is jól használható gépeket láthattak a résztvevők.

Az Élelmiszeripari workshop programsorozatunk utolsó eseményére december 16-án kerül sor, Membrántechnika alkalmazása az élelmiszeriparban, valamint a szennyvíz- és vízkezelésben témában, melyre még nyitott a regisztrációs lehetőség. További információkat IDE kattintva talál.

NAK/ dr. Fogarassy Eszter - Szőke Rita

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ