Élelmiszeripar

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága 2021. október 27-én tartotta online kerekasztal beszélgetését a várható címkézési előírások változásával kapcsolatban.

Az online tájékoztató célja az Unióban várható, harmonizált frontoldali tápértékjelölés ismertetése volt, amely hozzájárul a fogyasztók egészségtudatosabb élelmiszerválasztásához, az élelmiszer-előállítók termékfejlesztési irányainak meghatározásához. Az Élelmiszeripari Igazgatóság által a témában készített tanulmány IDE kattintva tölthető le.

A workshopot Szécsényi Tamás az Élelmiszeripari Igazgatóság igazgatója nyitotta meg röviden összefoglalva a frontoldali tápértékjelöléssel kapcsolatos eddigi információkat. A megnyitó után Dr. Fogarassy Eszter élelmiszeripari szakértő bemutatta az Uniós tervezet globális céljait, majd a jelenleg legnagyobb tagországi érdeklődést kapott jelölési rendszereket: a francia Nutri-Scoret, valamint az olasz NutrInform Batteryt. Az előadás kitért a két eltérő osztályozási rendszer számítási módjaira, példákon bemutatva azok előnyeit, hátrányait. (A diasor IDE kattintva tölthető le.)

A kerekasztal beszélgetés második felében Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke mutatta be részletesen a táplálkozás szerepét az egészség megőrzésében, az élelmiszerjelölés hatását az egészséges étrend kialakítására, valamint azt, hogy milyen lehetőségeket rejt a frontoldali tápértékjelölés a gyártók számára. (A diasor IDE kattintva tölthető le.)

Az elkészült összefoglalóval és az előadásokkal kapcsolatosan az Igazgatóság 2021. november 15-ig várja a tagok és a résztvevők észrevételeit, javaslatait, hogy az élelmiszer-előállítók érdekeit a frontoldali tápértékjelöléssel kapcsolatosan a kamara minél több szempont figyelembevételével tudja kialakítani és képviselni.  

(Szőke Rita/NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Egységes kérelem

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei