Gazdaságfejlesztés

Az Európai Bizottság és a brit kormány között jelenleg is folyamatban vannak a tárgyalások egy 2021. január 1-től hatályba lépő (szabad)kereskedelmi szerződés feltételeiről. Ebből adódóan a magyarországi vállalatoknak továbbra is indokolt folytatniuk a felkészülést valamennyi forgatókönyvre, így a megállapodás elmaradásának eshetőségére is.


Az alábbi aktuális fejlemények és információk a hazai gazdasági szereplők számára további segítséget nyújthatnak a felkészüléshez:

-    Az Európai Bizottság 2020. december 28. és 2021. január 8. között hotline szolgáltatást üzemeltet majd az átmeneti időszak végéből eredő változásokban való eligazodás érdekében. A megkereséseket angolul lehet beküldeni minden uniós tagállamban a megadott kormányzati koordinátorokon keresztül. A felmerülő esetleges kérdéseket – a szervezetük által egységesen összegyűjtve, angol nyelven – a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre szíveskedjenek megküldeni.

-    A kilépési megállapodás alatti átmeneti időszak végére való felkészülés keretében az Európai Bizottság 2020. december 3-án megjelentette legújabb tájékoztatóit, ezúttal az utazásra és a versenyjogra vonatkozóan. Valamennyi hasonló anyag elérhető az EU valamennyi hivatalos nyelvén, így magyarul is itt.

-    A hollandiai tengeri kikötők elkészültek a „Get Ready for Brexit”  fejlesztéssel, amelynek részletei az alábbi linkeken keresztül elérhetők a magyar kormány Brexit-honlapján itt és itt.

-    A magyar kormány benyújtotta a parlamentnek az Egyesült Királyság állampolgárai, valamint családtagjaik jövőbeni tartózkodási jogára vonatkozó szabályozásról szóló törvénymódosítást. A törvénymódosítás elfogadása esetén (a zárószavazásra december 16-án kerül sor) a hazánkban élő brit állampolgárok zavartalanul folytathatják tartózkodásukat, illetve munkavégzésüket magyarországi munkáltatóknál, illetve partnerekkel az átmeneti időszak végét követően is.

(forrás: kormany.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ