Környezetgazdálkodás

A talaj világnapját minden évben december 5-e. Célja, hogy felhívja figyelmet az emberi életben betöltött szerepére. Például a Miskolci Egyetem is különleges tárlatot tart a világnaphoz igazodva.


A talajok minél jobb ismerete fontos a társadalom valamennyi szereplője számára, de különösen lényeges az is, hogy a rajta munkálkodó gazdálkodók is egyre mélyebb ismeretekkel rendelkezzenek. Sokéves munka eredményeként a Miskolci Egyetem kutatói, tanárai, munkatársai 2020.december 4-én megnyitják Magyarország legnagyobb talajmonolit-gyűjteményét. (A talajmonolitok által vertikális képet kapható a talaj 1-1,5 m-es mélységéig.) Az egyetem várja a talajtan iránt gazdálkodókat, szakértőket, kutatókat, diákokat, pedagógusokat és minden érdeklődőt erre a minden szempontból különleges tárlatvezetésre.

 

Elöljáróban csak néhány érdekesség!

Tudta-e Ön, hogy az egészséges talaj segíthet a klímaváltozás enyhítésében? Ugyanis képes megkötni a szén-dioxidot, ezáltal csökkenti az üvegház hatású gázok légkörbe kerülését.

Tudta-e Ön, hogy az élelmiszerek több, mint 95 %-át közvetlenül a talajból nyerjük? A biztonságos és tápláló élelmiszerekhez egészséges és termékeny, szerves anyagokban gazdag talaj szükséges.

Tudta-e Ön, hogy az egészséges talajok a legnagyobb széntározók a Földön?    

Tudta-e Ön, hogy a talaj típusától, a domborzati és éghajlati viszonyoktól, a növényzettől stb. függően, akár 1000 évig is eltarthat 1 cm talaj létrejötte?

Tudta-e Ön, hogy egy maréknyi talajban több élőlény, organizmus (például baktériumok, gombák, rovarok, pókok, földigiliszta, stb.) található, mint ahány ember él a Földön?

Emberi léptékkel a talaj nem megújuló, illetve csak feltételesen megújuló erőforrás. Éppen ezért nagyon fontos, hogy megóvjuk a talat, illetve biztosítsuk a feltételeket ahhoz, hogy e szűkös és értékes erőforrás rendre megújuljon és ne pusztuljon el. Az elkövetkező KAP-ban is egyre fontosabb szerep jut a talajok védelmére irányuló cselekvések megfogalmazására, támogatására.

A NAK által készített talajplakát itt érhető el.


NAK/Sztahura E.

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ