Környezetgazdálkodás

A mezőgazdasági természeti sokféleség egyre látványosabb csökkenését felismerve a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) vezetői közös állásfoglalást írtak alá az élő rendszerek védelméért, az agrárium jövőjét meghatározó agrártámogatások természetbaráttá tételéért.


A szervezetek szerint a mezőgazdasági termelés az elmúlt másfél évtizedben jelentős fejlődésen ment keresztül. Valamennyi mértékadó termelési mutató (kijuttatott anyagok használata, gépesítettség mértéke, terméshozam) meredeken emelkedik.  Ennek a fejlődésnek ugyanakkor a természeti rendszereink látják kárát: a mezőgazdasági természeti sokféleség 30 százalékkal csökkent 15 év alatt, apróvadfajaink állománya vészesen fogyatkozik. Aggasztóan alakulnak a mezőgazdasági termelés alapjául szolgáló vadon élő és háziasított beporzó rovarfajok állományai is, amelyek 75 százalékkal csökkentek 30 év alatt. A hazai folyamatokkal azonos tendenciát mutatnak a környező országok környezeti vizsgálatai, Európa egészének mezőgazdasági élőhelyei vannak veszélyben.

A közös agrárpolitika (KAP) alakulása érdemben befolyásolja az agrárium jövőjét, ezért az MME, az OMVK és az OMME állásfoglalást dolgozott ki azon garanciákról, melyek a következő évtizedben a mezőgazdasági természeti sokféleség csökkenésének megállításához szükségesek. A szervezetek szerint a most aláírt, ágazatokon átívelő összefogás reményt adhat a mezőgazdasági élőhelyeken fenyegető ökológiai válság elkerülésére, az apróvadállományok további csökkenésének megakadályozására és a beporzó rovarok – köztük a házi méh – hazai helyzetének javulására.


(MTI)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ