Gabona- és édességipar

Az EU és az Egyesült Királyság (UK) közötti kereskedelmi tárgyalások végéhez közeledve az európai élelmiszerellátási-lánc szereplőit képviselő szervezetek közös nyilatkozatot tették közzé.


A nyilatkozattevő szervezetek (FoodDrinkEurope, Copa-Cogeca, CELCAA, EFFAT) prioritásként említik a munkahelyek megőrzését és az agrár-élelmiszeripari ágazat gyarapodását. Továbbá felszólítják a tárgyalófeleket, hogy egy olyan átfogó vám- és kvótamentes kereskedelmi megállapodást hozzanak létre, amely szorosan harmonizálja a szabályokat, beleértve az egészségügyi és növényegészségügyi intézkedéseket. Mindamellett, hogy ki kell küszöbölni a kereskedelem technikai akadályait, törekedni kell az egyenlő versenyfeltételekre, beleértve a munkavállalók jogait is.

A tárgyalások kimenetelétől függetlenül a szervezetek öt sürgős kérést fogalmaztak meg:

1.    A tárgyalások lezárását követően azonnal tisztázni kell az EU-UK közötti kereskedelmi szabályokat, hogy minél gördülékenyebb legyen az átállás. Ezzel elkerülve a nagyobb gazdasági zűrzavart és a bizonytalanságot egy olyan ágazatban, amelyet a koronavírus-járvány már súlyosan megrongált.

2.    Megállapodás nélkül a kiszabott vámok és a szigorú vámkövetelmények miatt súlyos helyzet alakulhat ki. Tekintettel arra, hogy az agrár-élelmiszeripari vállalkozások valószínűleg jobban megérzik a Brexit hatását, mint más ágazatokra, konkrét intézkedésekre lesz szükség a zökkenőmentes átálláshoz.

3.    A hatóságoknak gyors és hatékony tájékoztató kampányokat kell szervezniük annak érdekében, hogy segítsék a vállalkozásokat az új szabályok megértésében és működésük megtervezésében.

4.    Meg kell védeni a munkavállalók jogait és a vállalkozásokat, hogy az európai agrár-élelmiszeripari láncban dolgozó munkavállalók milliói számára megőrizzék a munkahelyek biztonságát.

5.    Az Európai Bizottsággal, az Egyesült Királyság hatóságaival, valamint a további érdekelt felekkel folytatott folyamatos párbeszéd elengedhetetlen lesz a 2020. december 31. után felmerülő esetleges zavarok és vészhelyzetek kezeléséhez.

(NAK/Polczer Katalin, Forrás: Copa-Cogeca)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ