Sajtóközlemények

A rendszer általánosságban csökkenti a jégszemcsék méretét, de a szupercellák ellen sehol a világon nem létezik hatékony megoldás.

 Az előrejelzések szerint várható, hogy az elmúlt hétvégéken jellemző – szupercellákkal, viharokkal, jégesőkkel járó – szélsőséges időjárás ezen a hétvégén is megismétlődhet hazánkban, illetve Európa több országában. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által üzemeltetett országos jégkármérséklő rendszer fokozott készenlétben van, és minden esetben bekapcsol, amikor térségi riasztást kap az Országos Meteorológiai Szolgálattól.

Az országszerte 986 talajgenerátorból a felhőkbe ezüst-jodidot juttató rendszer általánosságban hatékonyan csökkenti a jégszemcsék méretét, mielőtt azok lehullanának. Ugyanakkor a határokon túlról érkező jéggel teli felhőzet illetve a szupercellák ellen sehol a világon nem létezik hatásos megoldás.

 

A klímaváltozás hatására – nem csak Magyarországon – az időjárás sajnos egyre szélsőségesebbé válik, mutatják ezt a napi szinten megdőlő hőmérsékleti rekordok és a rövid idő alatt lehullott csapadékmennyiségek, illetve a szerte Európában jelentős károkat okozó szupercellák. Az országos jégkármérséklő rendszer általános esetben hatékonyan mérsékli a jégkárokat, ezt a hároméves működtetése alatt a mezőgazdaságban bejelentett, jégeső okozta károk jelentős csökkenése is igazolja. Az agrárium mellett a lakossági, ipari, állami ingatlanokban, ingóságokban keletkező jégkárt is mérsékli.  Ugyanakkor elmondható, hogy sehol a világon nincs olyan technológia, amely által – az idei nyáron többször tapasztalt – extrém körülmények között teljes mértékben kiküszöbölhető a jégeső. Például az országhatárokon túlról érkező, jéggel teli zivatarfelhők ellen nem lehet védekezni, ahogy a szupercellák esetében sem, ezek ugyanis több mint 10 kilométeres magasság fölé tornyosulnak, és folyamatos bennük a jégképződés.

 

Időjárási anomáliák Európa-szerte

Az időjárás idén nyáron nagyon szélsőséges jelenségeket hozott már eddig is. A napokban Németországban hatalmas károkat okoztak a heves esőzések, az utánuk következő áradásokban pedig már negyvennél több ember vesztette életét. Jelentős volt a csapadékmennyiség a Benelux-államokban és az Alpok északi régióiban is. Június 25-én és július 9-én Magyarországon a hőséget lezáró markáns hidegfrontok révén heves zivatarok pattantak ki. Június 25-én például több mint 10 szupercella alakult ki; az időjárás extremitását jól mutatja, hogy egy nap alatt fele annyi (93 ezer) villámot regisztráltak, mint addig egész 2021-ben. A szupercellák nagysága is rendkívüli volt: egy átlagos zivatarfelhő jégveszélyes része 5-10 négyzetkilométeres, de aznap százszor ekkora cellák alakultak ki. Július 9-én Kelet-Közép-Európában 800 km hosszú zivatarlánc fejlődött ki, ami határainkon túl még nagyobb károkat okozott, Csehországban halálos áldozatai is voltak. Hazánkban hét szupercella alakult ki ekkor, egy nap alatt közel 195 ezer villámot regisztráltak.

 

Általános információk az országos jégkármérséklő rendszerről:

Az országos lefedettséget nyújtó – összesen 986 darab (222 automata és 764 manuális) talajgenerátorból álló – rendszer 2018 tavaszától működik, a védekezési szezonja április 15-étől szeptember végéig tart. A rendszer működésével kapcsolatban tudnivaló, hogy a jégesők előfordulásának valószínűsége nem zárható ki teljesen, azt viszont garantálni lehet, hogy a lehulló jégszemcsék mérete kisebb lesz annál, mint amelyek a rendszer használata nélkül hullanának le.

 

2017-ben, az utolsó évben, amikor még nem működött az országos lefedettségű jégkármérséklő rendszer, országosan összesen 72 ezer hektárnyi mezőgazdasági jégkárt jelentettek be a gazdálkodók. 2018-ban, a védekezés első évében már csak 22 ezer hektár, 2019-ben 37 ezer, 2020-ban – a szélsőséges időjárás ellenére – 32 ezer hektárnyi területre történt jégkárbejelentés. Míg 2015-2017 között – a rendszer indulása előtt – 84% volt a jégkár aránya a zivatarkárokon belül, a védekezéssel érintett 2018-2020 közötti időszakban csupán 47%. Számítások szerint a jégkármérséklő rendszer minden évben több tízmilliárd forint kárt előz meg a mezőgazdaságban, a lakossági, ipari, állami létesítményekben, ingatlanokban és ingóságokban.

 

További információk: http://www.nak.hu/szolgaltatasok/jeger

 

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám