Országos hírek

A jégkármérséklő-rendszernek köszönhetően Magyarországot kevésbé sújtotta az elmúlt napok, hetek viharos időjárása, ezzel szemben a határon túli területeken komoly károkat okozott a jégeső.


Jelentős károktól óvja meg a gazdákat és a lakosságot – az Európában egyedülállóan – a teljes országot védő jégkármérséklő-rendszer. Az elmúlt évek adatai alapján idén a NAK a védekezési szezon kezdetét május 1-jéről április 15-re előrehozta, ugyanis mostanában már április második felében is számítani lehet(ett) heves, akár jégesővel kísért zivatarok kialakulására.

Az elmúlt másfél hónapban 26 napon kellett bekapcsolni a generátorokat: áprilisban 4, májusban 22 napon. Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt szükség a legintenzívebb védekezésre, míg Győr-Moson-Sopron megyében csak néhány napon kellett elindítani. A jégkármérséklő-rendszernek köszönhetően Magyarországot kevésbé sújtotta az elmúlt hetek viharos időjárása, ezzel szemben a határon túli területeken komoly károkat okozott a jégeső.

Tavaly annak ellenére, hogy az elmúlt 30 év legzivatarosabb tavasza, nyara volt – a bejelentett viharkárok éves szinten 6-szorosára, a felhőszakadáskárok 2-szeresére növekedtek –, a jégkárok 70 százalékkal, a jégkár aránya pedig az összes bejelentett mezőgazdasági káron belül a harmadára esett vissza.

2019. május 28-án, kedden sokfelé alakultak ki záporok, hevesebb zivatarok, kezdetben a Dunántúlon, majd délután az ország keleti felében. A Dunától keletre eső területeken felhőszakadást, heves viharokat borsó- és búzaszem-nagyságnyi jégeső kísérte. A lehullott csapadékmennyiség sok helyen megközelítette a 30 mm-t. Egyes településeken hömpölygött az utcán a víz. A viharokat követően 8-10 fokot esett vissza rövid idő alatt a hőmérséklet. A főváros XVIII. kerületét és Vecsést érintette, a falfelhővel és viharos széllel érkezett szupercella. Az országhatártól 80-100 km-re lévő Zilahon és Nagybányán 5 cm átmérőjű jég hullott. Meglehetősen nagy pusztítást végzett a majdnem golflabda-nagyságnyi jég. Néhol az autók szélvédőit is átlyukasztották, és a rendkívül erős szél több épület tetejét is megrongálta. Zilah után a vihar észak felé haladt tovább és Nagybányát is elérte a jégeső. A felhőszakadás és a viharos erejű szél mellett, golflabda-nagyságnyi jég hullott a településen.

2019. május 29-én, szerdán már a délelőtti óráktól kezdődően pattantak ki zivatarok. Délután a heves viharokat borsó-, néhol cseresznye-nagyságú jégesővel kísérte. Az ország számos részén alakultak ki zivatarok, felhőszakadás és heves viharok is, amelyek következtében hirtelen, rövid idő alatt, nagy mennyiségű csapadék hullott le. (A lehullott csapadékmennyiség néhány helyen meghaladta az 50 mm-t. Budapest-Pestszentiméről 80, Sülysápról 84, Dédestapolcsányból pedig 142 mm-t jelentettek. Ez utóbbi érték napi csapadékrekord!) Szerdán, 17 óra után Újfehértón cseresznye-nagyságú jégszemek is hullottak. Ebben az időpontban, nem messze Debrecen mellett, idei évben először, az egyik felhőtölcsér földet ért és fejlődött tornádóvá. Békéscsaba és Gyula környékén a felhőszakadásból és a zivatarokból rövid idő alatt nagy mennyiségű, több mint 30 mm csapadék hullott le. A főváros környékét elérő zivatarok, heves viharok után több helyen hömpölygött a víz az utcákon. A csapadékösszeg több helyen elérte a 30-40 mm-t a főváros környékén. Szerdán délután Szabadkát is elérte a viharos széllel és jégesővel érkezett szupercella. Még egy órával a vihar elvonulását követően is jégdarabok borították az út szélét, mintha havazott volna. A jégesőt heves zivatar és viharos erejű szél kísérte, több területet elöntött a rövid idő alatt lehullott, hatalmas mennyiségű víz.

A NAK által kiépített és működtetett, az Agrárminisztérium finanszírozásával üzemeltetett országos jégkármérséklő-rendszer évente több tízmilliárd forintos nagyságrendű kárt előz meg a mezőgazdaságban, a polgári, ipari és állami létesítményekben, ingatlanokban és ingóságokban. A rendszer lényege, hogy az előre jelzett jégeső közeledtekor acetonos ezüst-jodidot párologtatnak a levegőbe a generátorok, ami bekerül a felhőkbe, és megakadályozza, hogy nagyobb méretű jégkristályok alakuljanak ki.


(nak.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám