Nemzetközi hírek

Átláthatóbb agrár-élelmiszeripari rendszerek a fogyasztók és más érdekelt felek számára az élelmiszer-értéklánc mentén az IKT-technológiákon (információs és kommunikációs technológiák) alapulva.

A felhívás tervezett indítása: 2022. április közepe, a https://www.ictagrifood.eu/ weboldalon.

Az ERA-NET Cofund ICT-AGRI-FOOD közös felhívást tesz közzé transznacionális, együttműködésen alapuló, inter-/ transzdiszciplináris kutatási és innovációs projektek számára, amelyek az európai agrár-élelmiszeripari rendszerek fenntartható, rugalmas, átlátható és méltányos rendszerekké történő átalakításának kihívására irányulnak az alábbiakban vázoltak szerint.

A felhívást az ICT-AGRI-FOOD partnereinek nemzeti/regionális alapjai finanszírozzák.

Az európai agrár-élelmiszeripari ágazat jelentős kihívásokkal és strukturális változásokkal néz szembe, amelyek a társadalmi igények, a növekvő versenykényszer és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás, a változó étrend, a demográfiai változások, a változékony nemzeti és globális piacok, az eltérő bérek és az új technológiák hatására felgyorsulnak. Az egyre összetettebbé váló összefüggések kezelése érdekében az ágazat minden eddiginél nagyobb mértékben kényszerül innovációra.

Elvárások a pályázatokkal szemben:

  • A mezőgazdasági termelők és élelmiszeripari vállalkozások támogatása termékeik fenntarthatóságának növelése érdekében, beleértve a bioszektort, mint az élelmiszerrendszer elsődleges összetevőjét, valamint a folyamatokat;
  • Az átláthatóság hatékonyságának és eredményességének növelése a nyomonkövethetőség terén az élelmiszerrendszerekben;
  • Az élelmiszerbiztonsággal és fenntarthatósággal foglalkozó hatóságok és politikai döntéshozók kapacitásának növelése az élelmiszerrendszer különböző részei és folyamatai teljesítményének nyomonkövetése érdekében.

A mezőgazdasági termelőknek és az agrár-élelmiszeripari értéklánc egyéb szereplőinek profitálniuk kell a digitális technológiák használatából és ösztönözni kell őket arra, hogy megosszák az általuk előállított adatokat.

Ez a felhívás olyan transznacionális, multidiszciplináris projekteket támogat, amelyek tudásalapú (adatvezérelt) tanácsadást és eszközöket nyújtanak az agrár-élelmiszeripari értéklánc érintett szereplői számára, beleértve a kormányzati szintet is, hogy új ötleteket, tanácsokat dolgozzanak ki a fenntartható, környezetbarát és helyes agrár-élelmiszeripari gazdálkodási gyakorlatokat célzó politikákhoz, támogatásokhoz és jogszabályokhoz.

A felhívásra benyújtott pályázatoknak a következő három téma egyikével kell foglalkozniuk:

  1. Az összekapcsolt digitális technológiák által lehetővé tett agrár-élelmiszeripari rendszerek, amelyek átláthatóbbak a fogyasztók, a mezőgazdasági termelők és az agrár-élelmiszeripari értéklánc egyéb érdekeltjei számára.
  2. Az IKT-technológiák agrár-élelmiszeripari rendszerekben történő bevezetése előtt álló akadályok azonosítása, kezelése és elhárítása.
  3. A fenntartható és rugalmas mezőgazdasági gazdálkodási gyakorlatokat támogató, adatvezérelt jutalmazási és ösztönző rendszerek fejlesztése és hatásbecslése (adott esetben értékelése).

Ki pályázhat?

Egyetemek és más felsőoktatási intézmények, állami kutatóintézetek, nonprofit magánszervezetek és vállalatok pályázhatnak a nemzeti szabályozásuk és a támogathatósági feltételek szerint. A támogatásra kiválasztott projektek pályázói közvetlenül a nemzeti/regionális finanszírozó szervektől kapják meg a támogatást, azok feltételeinek megfelelően.

A kutatási konzorciumoknak legalább 3, az ICT-AGRI-FOOD ERA-NET Cofundban részt vevő legalább 3 országból származó, támogatásra jogosult partnerből kell állniuk. Az országok ideiglenes listája az alábbiakban található, a nemzeti szabályzatok a pályázati felhívás meghirdetésével együtt kerülnek közzétételre. További országokból származó partnerekkel való nemzetközi együttműködéseket is szívesen látunk, amennyiben azok saját finanszírozást hoznak. Nem lehetnek azonban a projektek koordinátorai, és tevékenységük nem lehet elengedhetetlen a projekt sikeréhez.

Előzetes ütemterv (egylépcsős eljárás, azaz nincsenek előzetes pályázatok):

Az ICT-AGRI-FOOD 2022 közös pályázati felhívás egylépcsős eljárást követ, teljes körű javaslattétellel.

A felhívás 2022. április közepén jelenik meg, a pályázatok benyújtásának határideje 2022. augusztus.

A finanszírozók szakértői értékelésre és kiválasztásra kerül sor.

  • A felhívás közzététele: 2022. április közepe
  • A teljes pályázatok benyújtásának határideje:2022. augusztus második hete
  • A pályázókat levélben tájékoztatják a kiválasztás eredményéről: 2022. november vége
  • A projektek megkezdése: 2023. tavasz

A felhívás teljes szövege az alábbi linken érhető el (angolul).

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám