Vármegyei hírek

Szeptember 6-8. között több kamarai érintettségű rendezvényre is sor került Bács-Kiskun megyében: volt Magyarok Kenyere ünnepség, libafesztivál és szakmai fórumok.


Hosszú évek óta szervezi a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Kecskeméti Csoportja a Kisasszony napi terményáldást, együttműködve a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének kecskeméti szervezetével, a Bács-Kiskun Megyei Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségével, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun megyei szervezetével és a Római Katolikus Főplébániával. Szemereyné Pataki Klaudia polgármester szavait idézve: „meg kell állnunk egy pillanatra és elgondolkodni azon, hogy hogyan is kerül étel az asztalunkra, mennyi fáradsággal és munkával jár a megtermelésük”.

A szeptember 6-i kecskeméti rendezvényen Gubán Gyula, a Bács-Kiskun Megyei Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke a Magyarok Kenyere Program Kárpát-medencei magyarságot összefogó, összetartást erősítő szerepéről beszélt. Kovács László Zsolt, a NAK Bács-Kiskun megyei alelnöke elmondta, hogy megyénk gazdálkodói idén a tavalyi mennyiség dupláját adományozták, 59 gazda mintegy 1,6 tonna búzát ajánlott fel a rászorulók számára a programon keresztül. Beszédét azzal zárta, hogy felemelő, jó érzés itt lenni, jó érzés magyar gazdának lenni s reméli, hogy a jövőben még többen tapasztalják meg ezt az érzést, amit a Magyarok Kenyere ad.

A beszédek után Dr. Finta József római katolikus plébános, Kis János evangélikus igazgató lelkész és Feczák László görögkatolikus parókus megáldották a terményeket és a lisztet. A megjelent családok között jelképes élelmiszer-adományt osztottak ki a MAGOSZ és a kamara képviselői. A nagytemplomban Dr. Bábel Balázs Kalocsa-Kecskeméti érsek szentmiséjével folytatódott az ünnepség. A szentmise után szerény agapéval, gyümölcs- és kenyérkóstolóra vártuk a résztvevőket a Nagytemplom előtt.


Gazdafórum Kiskunhalason


A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezete 2019. szeptember 7-én tartott gazdafórumot Kiskunhalason. A Szüreti fesztivál keretében megrendezett eseményen a gazdákat érintő aktualitásokról hallhattak előadást az érdeklődők. Bagi Bence, a Halas és Környéke Gazdakör ökológiai szekciójának elnöke nyitotta meg a rendezvényt, valamint köszöntötte a megjelenteket. A NAK képviseletében Pogonyi Tibor megyei igazgató köszöntötte a résztvevőket, és foglalta össze röviden a napi programot. Pecznyik Béla a MAGOSZ megyei szervezetének képviseletében röviden beszélt a szüreti hagyományairól.

A szakmai előadások sorát Jakab Tamás, a MAGOSZ főtitkára kezdte meg. Átfogóan beszélt a földtörvény változásairól, az osztatlan-közös tulajdon új szabályrendszeréről. Az előadást interaktív párbeszéddé formálta főtitkár úr, annak érdekében, hogy kötetlenebb hangulatot teremtsen a hallgatósággal. A felmerülő kérdéseket a helyszínen megvitatták, példákkal támasztották alá, így mindenki számára egyértelműen kerültek átadásra a hasznos információk.

Bányai Gábor országgyűlési képviselő a Kiskunhalason és annak környékén megvalósult fejlesztéseket ismertette a hallgatósággal, valamint ismertette, hogy ezek milyen hatással vannak pályázatainak hatásáról tartott előadást, valamint hogy ezek hogyan érintik a helyi gazdákat. A fórum résztvevői a nap végén új ismeretekkel gazdagodtak, amelyet egy közös ebéddel zártak. A résztvevők a fórumot követően a csatlakoztak a szüreti felvonuláshoz.


XXI. Kiskunfélegyházi Libafesztivál


Kiskunfélegyházán hagyományosan szeptember első hetében kerül megrendezésre a Libafesztivál, mely idén 21. alkalommal várta a látogatókat. A gasztronómiai rendezvénysorozat kínálatából azonban ezúttal sem hiányozhatnak a már megszokott programok, úgy, mint a főzőverseny, a néptánctalálkozó, a gyermekprogramok, koncertek, illetve idén huszonegyedik alkalommal vehettek részt az érdeklődök a programsorozathoz kapcsolódva a víziszárnyas-ágazat helyzetéről szóló szakmai konferencián.

A szakmai nap keretén belül köszöntőt mondott Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, Dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium Mezőgazdaságért felelős helyettes államtitkára, Dr. Horváth Sándor, az Integrál Zrt. vezérigazgatója és Dr. Wagenhoffer Zsombor, a NAK Országos Állattenyésztési és Beszállítóipari Osztály országos alelnöke.
Dr. Horváth Sándor, a libafesztivált szponzoráló Integrál Zrt. elnök-vezérigazgatója emlékeztetett: Magyarország a világ legnagyobb hízottliba-előállítója, az Integrál Zrt. kiskunfélegyházi telephelye pedig a világ legnagyobb hízott libafeldolgozó üzeme. Hangsúlyozta: a libafesztivál éppen ezért a Kiskunfélegyházán és környékén libatartásból és hízlalásból élő családok és munkájuk bemutatását is szolgálja, de emellett az általuk teremtett érték előtti tisztelgést is kifejezi. A hízott liba, a hízott libamáj méltán tekinthető a térség hungarikumának, olyan sajátos magyar terméknek, amely gasztronómiai értéke mellett ötvözi a múlt és jelen termelési ismereteit. Egyben nagymértékben hozzájárul a magyar agrárium nemzetközi szakmai jó hírének fenntartásához.

A megnyitót követően színvonalas előadásokat hallgattak meg a szakmai napra látogatók. Nemes Péter igazgató (Vetprodukt Kft.) beszélt az antibiotikum-felhasználás csökkentésének lehetőségeiről a baromfinevelésben, illetve ismertette a fontosabb alapelveket. Dr. Antós Károly gyógyszerész a Prudens szemlélet a víziszrányas tartás napi gyakorlatában c. előadással folytatta a szakmai konferenciát. Az állatjóléti támogatások igénylésével kapcsolatos ügyintézésekről Benedek Margit, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kiskunfélegyházi Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi osztályvezetője adott tájékoztatást. Dr. Áprily Szilvia egyetemi docens a gasztronómia egyik legdrágább és legnemesebb alapanyagáról a libamájról tartotta meg prezentációját. Kiemelte, hogy termelésének és fogyasztásának Magyarországon, és így Kiskunfélegyházán is több száz éves hagyománya van.


Szentmiklósi Napok és Országos Birkafőző Verseny


A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2019. szeptember 7-én képviseltette magát a komoly hagyományokkal rendelkező XXV. Szentmiklósi Napok és Országos Birkafőző Versenyen, Kunszentmiklóson. A programsorozat egyik legkiemelkedőbb eseménye a XVII. Országos Birkafőző Verseny volt, melyre magánszemélyek, családok, cégek, civil csoportok egyaránt nevezhettek. A helybéliek mellett Kunszentmiklós testvérvárosainak Székelykeve (Szerbia), Székelykeresztúr (Erdély), Csépe (Kárpátalja) Saint Julian’s (Málta) és Karcag delegációi is fakanalat ragadtak. Az ételeket szakmai, társadalmi és hagyományőrző zsűri értékelte. A jelenlévőknek ezen felül lehetőségük nyílt részt venni a széleskörű, zenei, táncos, kulturális és gasztronómiai élményeket felsorakoztató eseményen.

Eközben a hagyományokhoz híven a Birkafőző versenynek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara munkatársai is aktív szereplői voltak. Huszár Tamás falugazdász készítette a birkapörköltet, de jelenlévők között volt Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun megyei szervezetének elnöke, Gáspár Ferenc is. A XVII. Országos Birkafőző Versenyen a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun megyei szervezetének különdíját a Kunszentmiklósi Gazdakör kapta.

(nak.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám