Gazdaságfejlesztés

Az Európai Parlament (EP) titkos szavazás során, 2019. július 16-án, Strasbourgban 383 szavazattal az Európai Bizottság következő elnökévé választotta Ursula von der Leyent. Az EB biztosait – így az agráriumért felelős személyt is – az ősz folyamán választják meg.


Az első nőként bizottsági elnökké választott Von der Leyen megbízatása 2019. november elsején kezdődik, és öt évre szól. A képviselők összesen 733 szavazatot adtak le, ebből egy volt érvénytelen. 383 képviselő szavazott von der Leyen megválasztása mellett, 327 ellene és 22-en tartózkodtak.

Az új elnök ezután hivatalos levélben kéri fel a tagállamok állam- vagy kormányfőit, hogy tegyenek javaslatot a Bizottság országukból érkező tagjára. A biztosjelöltek meghallgatására szeptember 30. és október 8. között kerül sor a parlament illetékes bizottságaiban. Ezután a parlamentnek a teljes biztosi testületet meg kell választania, ennek a várható időpontja az október 21-24-i plenáris ülésen lesz.

Ursula von der Leyen kedd délelőtt vázolta a Bizottság elnökeként legfontosabbnak tartott politikai elképzeléseit. Többek között közös igényként határozta meg „az egészséges bolygót mint az előttünk álló legnagyobb kihívást és a legnagyobb felelősségünket". Ennek érdekében bátrabb, 2030-ig 50-55 százalékos kibocsátáscsökkentést eredményező célkitűzéseket javasolt, és kötelezettséget vállalt arra, hogy a hivatalba lépését követő száz napon belül bemutatja az európai zöld programról és egy európai éghajlatváltozási jogszabályról szóló javaslatát. Emellett egy évtized alatt egy billió eurónyi befektetést nyújtó, fenntartható európai beruházási tervet kíván indítani (többek között az Európai Beruházási Bank „klímabankká" történő részleges átalakításával). Von der Leyen kiemelte, hogy az uniónak az európaiakat szolgáló gazdaságot kell építenie. Ehhez azonban „mindenkire vonatkozó, közös teherviselésre van szükség", beleértve az Európában (várhatóan továbbra is) működő, de az európai humán- és társadalmi tőkéhez való hozzáférésükért Európát mindeddig nem kompenzáló technológiai óriásvállalatokat is.

Deutsch Tamás gratulál az új EB-elnöknek

 

Az elnök – akkor még elnökjelölt – elképzeléseit véleményezték az EP tagjai. A néppárti képviselőcsoport magyar delegációjának vezetője, Deutsch Tamás többek között felhívta Von der Leyen figyelmét, hogy a regionális fejlesztési, valamint az agrártámogatási és vidékfejlesztési források „nem könyöradományok az unió jelenleg még kevésbé fejlett tagországainak, régióinak, az ott élő polgároknak, hanem az unió működésének egyik alapvető célját, a területi kohézió elérését szolgáló befektetések".


(nak.hu /MTI, EP) (fotó: MTI)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-1-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei