Környezetgazdálkodás

Az Európai Bizottság cselekvései tervet mutatott be olyan pénzügyi rendszer kialakítása érdekében, amely támogatja az EU éghajlatügyi és fenntartható fejlesztési menetrendjét.


Évente körülbelül 180 milliárd euró további beruházás szükséges ahhoz, hogy az Európai Unió eleget tehessen a párizsi klímaegyezményben foglalt vállalásainak, így például annak, hogy 40 százalékkal csökkentse 2030-ig az üvegházhatást erősítő gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest – jelezte közleményében az Európai Bizottság. A testület ezért ütemtervet határozott meg annak céljából, hogy megerősítse a finanszírozás szerepét a „környezeti és társadalmi célokat megvalósító gazdaság" kialakításában.

Az EB szerint olyan pénzügyi rendszert kell létrehozni, amely támogatja az EU éghajlatügyi és fenntartható fejlesztési menetrendjét. Mindenekelőtt létre kell hozni egy olyan egységes uniós osztályozási rendszert, amely meghatározza, mi számít fenntarthatónak, és mely területeken képes a fenntartható beruházás a legnagyobb hatást kifejteni. Ezután uniós címkéket kell alkotni a „zöld pénzügyi termékek" számára az említett osztályozási rendszer alapján, amely lehetővé tenné a kritériumoknak megfelelő beruházások azonosítását.

A testület emellett pontosítaná az eszközkezelők és intézményi befektetők azon kötelezettségeit, amelyek értelmében a fenntarthatóság szempontját is figyelembe kell venniük a beruházások során. Előírnák azt is, hogy a biztosítási és befektetési vállalatok a fenntarthatósági preferenciákat figyelembe véve nyújtsanak tanácsot ügyfeleik számára.
– A zöldebb és fenntarthatóbb gazdaság felé való elmozdulás jó a munkahelyteremtésnek, jó az embereknek és jó a bolygónknak. A mai napon azt biztosítjuk, hogy a pénzügyi rendszer e cél megvalósítását szolgálja. Javaslatunk lehetővé teszi a befektetők és a polgárok számára olyan döntések meghozatalát, amelyeknek köszönhetően a pénzüket felelősségteljesebb módon, a fenntarthatóságot támogatva használják fel – hangsúlyozta Frans Timmermans, az EB első alelnöke.

Valdis Dombrovskis pénzügyi stabilitásért felelős uniós biztos kiemelte, „csak a pénzügyi szektor segítségével lehet kipótolni az éghajlat- és energiapolitikai célok megvalósítását akadályozó évi 180 milliárd eurós finanszírozási hiányt”.

– A globális beruházások kulcsfontosságúak az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, és már több milliárd eurót fordítottunk olyan megoldásokra, mint a megújuló energiaforrások és az energiahatékonyság. A párizsi megállapodás hatalmas beruházási lehetőség. Hogyan tudjuk e lehetőséget megragadni? A mai cselekvési terv segítséget nyújt az európai pénzügyi szektornak ahhoz, hogy világviszonylatban a zöld technológiákra irányuló beruházások fő célpontjaként pozicionálja magát – jegyezte meg Miguel Arias Cañete, éghajlat- és energiapolitikáért felelős biztos.

További részletek itt.


(MTI/EB)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei